Allmänning

Vad ar avgorande for var temperaturreglering?

Vad är avgörande för vår temperaturreglering?

Man har tidigare vetat att den delen av hjärnan som heter hypotalamus är avgörande för kroppstemperaturen. Hypotalamus är en liten del som sitter ungefär mitt i hjärnan, och som dessutom är viktig för att bland annat kontrollera vår sömn och ämnesomsättning.

Är 35 5 normal kroppstemperatur?

Kroppstemperaturen är individuell och den normala temperaturen kan vara så låg som 35-36 grader särskilt hos äldre. Det innebär att man kan ha feber långt innan termometern visar 38°C.

Vad menas med Subfebril?

subfebriʹl (nylat. subfebriʹlis), med lätt förhöjd kroppstemperatur (inte överstigande 38 °C).

Varför Subfebril?

Feber eller pyrexi är ett tillstånd då kroppstemperaturen, som i vanliga fall ligger mellan 36 °C och 37,8 °C, överstiger 38°C. Kroppstemperatur mellan 37,5 °C och 37,9 °C kallas för subfebril, vilket innebär att den är förhöjd utan att den anses vara sjukligt hög.

Vad innebär Undertemp?

Hypotermi innebär att kroppstemperaturen är för låg. När kroppstemperaturen börjar sjunka försvarar sig kroppen genom att minska blodförsörjningen till huden samt genom att öka värmeproduktionen genom att huttra. Dessa mekanismer är väldigt energikrävande och kan därför inte upprätthållas hur länge som helst.

Vad kan låg temperatur vara tecken på?

SYMTOM OCH KLINISKA FYND

Lätt Grav
Kärntemperatur 32-35 ºC < 28 ºC
Andning Takypné Hyperventilation Apné Lungödem
Cirkulation Takykardi Vasokonstriktion Ventrikelarytmi Asystole PEA (pulslös elektrisk aktivitet)
Neurologi Apati Ataxi Hyperreflexi Påverkad talförmåga Nedsatt omdöme Koma Ljusstela pupiller 0-linje EEG < 20ºC

Vad händer om man har 35 grader?

Hela kroppen påverkas vid hypotermi Då blir kläderna nerkissade och värmeförlusten ökar ytterligare. Symtom på hypotermi inträffar redan vid 35-36 grader. Först märks hunger, illamående, tystnad, trötthet, dåligt humör, försämrad koordinationsförmåga och förvirring.

Share this post