Rekommendationer

Hur Vattenrotar man?

Hur Vattenrotar man?

För att göra detta finns det två metoder: Vattenrota sticklingen eller jordrota sticklingen. Precis som namnen antyder så betyder vattenrota helt enkelt att man sätter sticklingen i rent, friskt vatten (alltså i en vas utan jord) och en jordrotad stickling planterar du helt enkelt direkt i planteringsjord.

Kan man ta sticklingar av alla växter?

Att ta sticklingar gör man helt enkelt genom att man skär av en bit av plantan som kan bli en ny planta. – Man kan ta sticklingar från nästan vilken växt som helst, säger Salmela. Det är inte farligt att ta sticklingar från en planta.

Vad är Salixvatten?

Alla arter av Salix innehåller ett rotstimulerande hormon som man enkelt kan utnyttja för att stimulera rotning av sticklingar. Du behöver färska skott med en tjocklek av en blyertspenna av valfri Salix-art som t ex vide, sälg eller pil. Skotten kan tas året om, men vintervilande skott anses vara bäst.

Hur får man rötter på sticklingar?

Flytta stickling från vatten till jord De rötter som växten redan har gör ingen större nytta i jorden och därför måste nya rötter bildas.

Hur lång tid tar det för sticklingar att få rötter i vatten?

Det tar olika lång tid för sticklingar att rota sig, allt från en vecka till flera månader. Man kan pröva genom att försiktigt dra lite i sticklingen, om den sitter fast har den förhoppningsvis rotat sig och du kan lätta på täckningen ett par dagar så att sticklingen får vänja sig vid torrare luft.

Hur långa rötter ska en stickling ha?

Sticklingens storlek beror lite på växten, men en lagom storlek brukar vara en topp med 3–4 bladpar. Klipp bort ”stubben” nedest på sticklingen, precis under närmsta bladpar. Klipp sedan bort de nedersta bladen, så att det blir 2–4 blad kvar på sticklingen. De flesta sticklingar rotas i vatten.

Vilka blommor kan man ta sticklingar av?

Bladsticklingar. Sticklingen kan också bestå av bara en del av bladet, som sticks ner på högkant i jorden så att bladnerverna får kontakt med den. Exempel: Bladbegonia, svärmorstunga, kornettblomma.

Vad kan man ta sticklingar av?

Den populära växten elefantöra är tacksam att ta sticklingar av då den självmant förökar sig med små sidoskott. För att ta en stickling knipsar du helt enkelt av sidoskottet så nära moderplantan som möjligt. Det går också att ta en så kallad toppstickling, en metod som lämpar sig bra för pelargoner eller murgröna.

Hur gör man Salixvatten?

Så här gör du eget salixvatten till sticklingar som ska rotas:

  1. Klipp mjuka årsskott av videkvistar, helst under försommaren.
  2. Repa av de nedersta bladen och skär långa snitt längs med nederdelen av stjälken.
  3. Låt stjälkarna stå i vatten.
  4. Skär till dina sticklingar och ställ dem tillsammans med videkvistarna i några dygn.

Hur mycket rötter ska en stickling ha?

När 2-3 rötter har bildats är det dags att plantera sticklingen i jord. Börja med såjord, som inte innehåller så mycket näring. Det gör det lättare för de nya rötterna att växa ut. Beroende på hur hög sticklingen är bör man välja en lagom stor kruka, runt 9-10 cm i diameter är vanligt.

Hur länge ska man ha sticklingar i vatten?

Enligt min erfarenhet i princip hur länge som helst, bara det är ljust. Jag har haft sticklingar i vas i månader och de har trivts hur bra som helst. Några sticklingar, som jag redan har massor av plantor av, får stå i vatten hela tiden tills jag tröttnar på den och ger bort den eller slänger den.

Share this post