Innehållsförteckning
Är humlor och bin samma sak?
Humlor är större och kraftigare med mer päls än de flesta övriga bin samt har iögonfallande breda, bjärta band och rumpor. Det finns dock några fallgropar. En del solitärbin kan vara lika stora som mindre humlor och det finns humlelika blomflugor som gör sitt bästa för att leva upp till just epitetet ”humlelika”.
Är humlor rovdjur?
Humlorna tar all sin näring från blommor. Pollen, som är mycket proteinrikt, är den viktigaste näringen för larverna, men särskilt på våren är det viktigt att drottningen äter pollen. Då kan hon snabbt utveckla sina ägg och börja söka efter boplats.
Kan Blomsterflugor stickas?
Blomflugor är inte steklar, utan flugor. De har alltså ingen gadd och kan inte stickas. Några av blomflugorna liknar dock humlor, dvs. de är både håriga och ganska stora.
Är Humlestick farligt?
Humlor är vanligtvis inte aggressiva men har förmåga att försvara sig. Eftersom humlor egentligen är bin kan de stickas, de bränns inte som många tror. Oftast ger humlans stick inte andra symptom än rodnad och svullnad. En del människor kan dock vara överkänsliga och kan reagera mycket kraftigt.
Är humlor bin?
I Sverige finns det ungefär 270 olika arter av bin. Alla utom honungsbiet, som sköts av människan, är vilda bin. Humlor räknas också som ett slags bi och i Sverige finns det ca 40 arter av humlor.
Vilka djur äter humlor?
Bland fåglar som uppskattar humlor kan nämnas törnskata, varfågel och bivråk. Törnskatan kan spetsa humlan på en vass gren och på så sätt spara maten till senare. Bland de däggdjur som uppskattar humlor kan nämnas grävling som gärna äter hela humlebon.
Var är humlorna?
Humlor trivs både på blomrika ängar och i blomrika trädgårdar. Humlor är viktiga pollinerare av frukt och bär och därför innebär fler humlor större skördar. Humlor gör inte någon skada, varken på hus eller andra byggnader. Eftersom de är viktiga pollinatörer bör man låta humlorna vara.
Kan blomflugor bitas?
Men lyckligtvis är skadedjuren totalt ofarliga. De varken bits eller sprider någon smitta, understryker Rasmus Hovmöller. Husmorstipsen för hur man blir av med de små plågoandarna är många.