Blogga

Vad paverkar ett trads Koldioxidupptag?

Vad påverkar ett träds Koldioxidupptag?

Trädartens påverkan på koldioxidupptaget Och detta är givetvis något som uträkningarna behöver ta hänsyn till. En annan faktor som varierar är trädets tillväxttakt. Barrträd växer oftast mycket snabbare än hårda träslag, vilket gör att de på kort sikt absorberar mer koldioxid.

Vart går gränsen gällande CO2 för luftkvalitet inomhus?

Utomhus är koldioxidnivån runt 400 ppm. Inomhus brukar den ligga på 600-800 ppm i bra ventilerade bostäder och lokaler. Det är viktigt att veta att det indikerande värdet på 1000 ppm inte är en gräns för risk för hälsopåverkan. Först över 20 000 ppm påverkas människans andningsfrekvens.

Hur mycket CO2 binder en gran?

Låt oss anta att vi avverkar 600-800 stammar vid slutavverkning och har en stående volym på 300-400 m3sk, vilket blir ca 0.5 m3 per träd. Med ovanstående uträkning borde det således vara hälften, dvs 0.6875 ton CO2 per träd.

Hur mycket koldioxid binder en gran?

När träd växer, binder de koldioxid, den växthusgas som är den viktigaste när det gäller att påverka jordens klimat. För att växa med en kubikmeter stamved, binder skogens träd 1,3 ton koldioxid från atmosfären.

Vilket är kravet på minsta Ventilationsflöde i bostäder?

I Boverkets byggregler är kravet att luftflödet ska vara minst 0,1 l/s kvadratmeter för bostäder med reducerad ventilation. Enligt Boverkets byggregler bör det efter en period med reducerat luftflöde anordnas normalt luftflöde under så lång tid som krävs för att åstadkomma en luftomsättning innan rummet används igen.

Vad är riktvärde för CO2 halten om värdet används som indikator på luftkvalitet?

Bra indikator för ventilation Normalt ska CO2-nivån ligga på 600-800 ppm i en väl ventilerad lokal. Utomhus är CO2-nivån runt 400 ppm. Det är viktigt att poängtera att 1000 ppm inte på något sätt är skadligt för hälsan. En människas andningsfrekvens blir påverkad först vid en koldioxidnivå på 20 000 ppm.

Hur mycket CO2 tar skogen upp?

Den svenska skogen avlastar varje år atmosfären med cirka 45 miljoner ton koldioxid. Nästan lika mycket som Sveriges totala utsläpp av koldioxid som är cirka 54 miljoner ton. Det betyder att de svenska träden tar upp en mycket stor del av all koldioxid vi släpper ut i vårt land.

Share this post