Populära

Vad har svalget for funktion?

Vad har svalget för funktion?

Svalget är därmed delaktigt i de livsuppehållande funktionerna andning och sväljning. Luft och föda måste turas om att passera genom sval- get för att luften inte ska hamna i magen och ännu viktigare, att födan inte ska hamna i luftvägen. Svalget är aktivt under tal, hostning, kräkning och kväljning.

Vad är Dyfagi?

Dysfagi är när du har svårigheter med att tugga eller att svälja. Att svälja är en mycket komplicerad process, men så länge allt fungerar tänker vi sällan på hur det går till. Med stigande ålder kan automatiken förändras och man kan behöva bli mer uppmärksam på vad man gör.

Vad är ett svalg?

Svalget (även farynx, lat. pharynx) är ett 12–15 cm långt och rörformigt organ som börjar vid skallbasen bakom näsan och sträcker sig ned till matstrupen och omger struphuvudet.

Hur känns det att få cancer i halsen?

Ensidigt obehag eller smärtor särskilt vid sväljning är vanliga symtom vid cancer i svalget. Ofta med utstrålning mot örat. När tumören tillväxer tillkommer svårigheter att svälja och talet kan förändras. Ett vanligt första symtom en knuta på halsen.

Vad händer med maten i svalget?

Maten pressas nedåt med hjälp av matstrupens muskler Matstrupens uppgift är att transportera maten från munnen till magsäcken. Enzymerna från saliven fortsätter att sönderdela maten under hela vägen ner till magsäcken. Maten transporteras genom att musklerna i matstrupen pressar maten nedåt med vågrörelser.

Vad är Orofarynx?

Orofarynx (mellansvalget) omfattar mjuka gommen, främre gombågarna, tonsillerna (halsmandlarna), tungbasen och den del av bakre svalgväggen som begränsas uppåt i nivå med mjuka gommen och nedåt vid sinus piriformis.

Vad är dysfasi?

Förvärvad språkstörning (afasi/dysfasi) uppkommer som en följd av hjärnskada. Språket kan vara drabbat på många olika sätt.

Vad innebär Dysartri?

Dysartri – sluddrigt tal till följd av skada eller sjukdom. När man har dysartri är rörelseförmågan i talorganen påverkade. Orsaken kan vara stroke, en traumatisk hjärnskada, tumörer eller inflammatoriska processer i nervsystemet.

Var sitter svalget?

Svalget är ett hålrum som finns bakom munhålan och näshålan. Svalget fortsätter sedan ner till matstrupen och struphuvudet. Svalget finns bakom munhålan och näshålan.

Vad är en Pharynx?

Svalget (farynx) utgör förbindelsen mellan näsa och mun till struphuvudet (larynx) och matstrupen (esofagus). Farynx är därmed delaktig i de livsuppehållande funktionerna andning och sväljning samt under tal, hostning, kräkning och kväljning.

Hur börjar strupcancer?

I de allra flesta fallen av strupcancer så sitter det en tumör på struphuvudet. Då brukar de första symtomen vara heshet. När man får strupcancer är det cellerna i strupen som av misstag utvecklas till cancerceller. Cancercellerna börjar att dela på sig och till slut så bildas det en tumör.

Är halscancer farligt?

Ungefär tusen personer får varje år cancer i munhålan, svalget eller i strupen. De flesta som får sjukdomen är över 65 år. Det finns många svåråtkomliga och känsliga ställen i mun, svalg- och halsområdet och det kan ibland försvåra behandlingen, men de flesta brukar bli friska.

Share this post