Rekommendationer

Vad ar blodsutgjutelse?

Vad är blodsutgjutelse?

Ett blåmärke som även kallas för hematom är en utgjutning av blod i huden. Det orsakas vanligtvis av en stöt eller ett slag. När man får ett slag kan mindre blodkärl, kapillärer brista. Om man får en bula däremot så får man ett blåmärke, men på grund av utrymmesbrist så kan huden bukta ut.

Vad händer om ett blodkärl spricker?

Det kallas också för att koagulera eller för att blodet levrar sig. Då kan hålet i blodkärlets vägg täppas igen, om det är en liten blödning. Det här händer i kroppen när blodet stelnar: Det skadade blodkärlet drar ihop sig för att det ska blöda mindre.

Vad är en kärlskada?

Kärlskador kan orsakas av trubbigt (t ex trafik- eller fallolyckor) och penetrerande (t ex knivstick eller skottskador) våld. Iatrogena kärlskador, dvs skador som orsakats av ingrepp i diagnostiskt eller terapeutiskt syfte, har ökat alltmer, särskilt i samband med kateterrelaterade ingrepp i ljumsken [3].

Varför får man ytliga proppar?

Vid operationer och olycksfall sker många förändringar i kroppen som bland annat gör att blodet levrar sig lättare än vanligt. I kombination med att du ligger stilla under och kanske även efter operationen eller skadan ökar risken för att få en blodpropp.

Hur ser man skillnad på artär och ven?

Vener (latin: sing. vēna, plur. vēnae) är blodkärl som leder blod till hjärtat. Anatomiskt karaktäriseras venerna av en tunnare muskelvägg (förutom lungvenen som transporterar syrerikt blod från lungorna till hjärtats vänstra förmak) jämfört med artärerna, som leder blodet från hjärtat.

Är spruckna blodkärl farligt?

Ådernät är en kärlbristning som blir synlig då den ligger så nära under huden, ofta är den röd eller lila. Det är inte farligt, men det kan vara estetisk besvärande och därför väljer många att ta bort ytliga blodkärl med tex. injektioner. Det finns en rad orsaker till varför man får ådernät på benen.

Är det farligt att spräcka ett blodkärl?

Du kan få en hjärnblödning om bråcket brister och du måste då genast få vård på sjukhus. Hur det kommer att gå beror bland annat på hur stor blödningen är och vilken del av hjärnan som påverkas. Pulsåderbråck i hjärnans blodkärl är vanligast i 50-60 årsåldern men kan förekomma i alla åldrar.

Vad innebär embolisering?

Med embolisering menas att man täpper till kärl till livmodern eller äggstockar. Du har tillsammans med din gynekolog gått igenom olika behandlingsalternativen och kommit fram till att embolisering är det mest lämpliga valet.

Share this post