Rekommendationer

Vad menas med konstillhorighet?

Vad menas med könstillhörighet?

Med könsidentitet och könsuttryck avses i lagen att någon inte definierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel (eller på annat) sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön än det som registrerats för hen vid födelsen.

Vilken könsidentitet har du?

Vilket kön har du? Med kön menar vi könsidentitet, alltså det kön du själv känner dig som. En annan möjlighet är att låta frågan om kön vara en fritextfråga där de svarande själva får formulera sitt svar på frågan helt fritt och utan förbestämda svarsalternativ.

Får man säga transvestit?

Var därför gärna försiktig med att beskriva andra med detta ord. Det är dock vanligt att ordet används inom forskning eller äldre texter. Transvestit kan den person kalla sig som använder sig av ett annat könsuttryck än det som förväntas av personen utifrån hens juridiska kön.

Vad är Könsinkongruens?

Könsinkongruens innebär att din kropp och det kön du tilldelades vid födseln inte stämmer överens med din könsidentitet. Om könsinkongruensen innebär ett lidande för dig kallas det för könsdysfori. Du som upplever könsdysfori kan söka hjälp. Du får först genomgå en utredning.

Vad är kön och könsidentitet?

Könsidentitet är det kön som en person känner sig som. Könsidentiteten behöver inte överensstämma med hur ens kropp ser ut. Det går att identifiera sig med ett kön eller med flera, medan andra inte känner sig som något kön alls. Vissa kan även uppleva att deras könsidentitet varierar.

Hur många Könsidentiteter finns det?

I Sverige finns det för tillfället 2 juridiska kön: man och kvinna. Men allt fler länder har börjat införa ett tredje kön för personer som identifierar sig som varken eller – Tyskland, Australien, Indien och Nepal till exempel.

Vad innebär Ickebinär?

Ickebinär. En person vars könsidentitet inte är kvinna eller man. Ickebinär betyder inte samma sak för alla som definierar sig som det: en del känner sig som både tjej och kille, andra att man befinner sig mellan de två kategorierna. Många ickebinära är inget kön.

Vad är Cisnormen?

Cisnormen medför att alla antas ha ett definierat kön som de fötts med, är bekväma med och inte vill ändra på. Heteronormen leder till att män som går utanför genusramen förlorar i status och antas vara homosexuella. Det är vanligt att genus och sexualitet blandas ihop.

Share this post