Allmänning

Vilka hudsjukdomar smittar?

Vilka hudsjukdomar smittar?

Dermatofyter. Smittar människa till människa, eller husdjur till människa, så kallad ringorm. Differentialdiagnoser: eksem och psoriasis.

Vad är hudsjukdomar?

Huden säger nämligen mycket om hormonbalans, hjärtfunktion, allergier, läkemedelsbiverkningar, mathållning och sömnkvalitet. Det finns flera hundra olika hudsjukdomar. Många av dem är relativt vanliga bland befolkningen. Det beror bland annat på att huden utsätts för stora yttre påfrestningar, både fysiska och kemiska.

Vad är atrofisk hud?

Använder man kortison under en längre period kan huden bli tunnare (kallas atrofi), vilket gör den känsligare. Risken för atrofi ökar om kortisonet används i höga doser (vilket ofta är fallet då kortison intas oralt).

Vad är Dermatos?

Vad är dermatit? Dermatit kan utgöras av atopiskt eksem, allergiskt kontakteksem eller böjveckseksem. Det är ett tillstånd med torr och kliande hud där det uppstår röda utslag som ibland vätskar av sig. Inflammation i huden är en vanlig komplikation.

Vad är Vinterfötter?

Det här skulle kunna vara något som kallas atopiska vinterfötter. Det är en hudsjukdom och är vanligast hos barn mellan fyra och tolv års ålder. Hudförändringarna består av blek, torr och ibland lätt rodnad hud med sprickor som ofta är mycket smärtsamma. Ibland förekommer även klåda.

Vad är iktyos?

Sjukdomsgruppen iktyos omfattar mer än 20 olika ärftliga sjukdomar som kännetecknas av kraftigt förtjockat hornlager i huden och fjällning inom stora hudpartier samt ibland ytliga sårbildningar. Orsaken är en förändring i någon av de gener som är viktiga för att överhuden ska kunna bilda ett normalt hornlager.

Vad är Hudbakterier?

Hudbakteriens namn är Propionibacterium acnes. – Den heter så för att den först upptäcktes hos en patient med svår akne. Men om den orsakar akne är inte säkert – den kanske bara fanns där för att den är så vanlig, säger Rolf Lood forskare i experimentell infektionsmedicin vid Lunds universitet.

Share this post