Ny

Vilka foreningar inhiberar respektive stimulerar Glukoneogenes?

Vilka föreningar inhiberar respektive stimulerar Glukoneogenes?

Motsatta nivåer stimulerar glukoneogenes, och inhiberar glykolys….

  • Fruktos-1,6-bisfosfat till fruktos-6-fosfat m.h.a. enzymet fruktos-1,6-bisfosfatas.
  • Inhibering av höga nivåer AMP (i förhållande till ATP)
  • Inhibering allostert av fruktos-2,6-bisfosfatas.

När sker Glukoneogenes?

Glukoneogenes är en energikrävande process där glukos bildas från andra enklare föreningar som cellen inte kan bryta ner. Exempel på föreningar som genomgår glukoneogenes är laktat, glycerol och alanin. Glukoneogenes sker huvudsakligen i levern under fasta.

Vad får man om en Glycerolmolekyl binds till tre Fettsyremolekyler?

”Triglycerider (TG, triacylglyceroler, TAG) är kemiska föreningar i form av estrar mellan tre fettsyramolekyler och en glycerolmolekyl. Det finns både enkla och blandade triglycerider, där de enkla innehåller samma sorts fettsyra. Fettsyror som ofta förekommer är palmitinsyra, stearinsyra och oleinsyra.

Vilket hormon hämmar Lipolys?

Insulin hämmar lipolys genom att bla inducera nedbrytning av cAMP. PKA:s aktivitet avtar då vilket gör att hormonkänsligt lipas och perilipin ej aktiveras genom fosforylering.

Var i cellen sker Lipolys?

Lipolys, nedbrytning av triglycerider till glycerol och tre fettsyror. Katalyseras av hormonkänsligt lipas (HKL) i adipocyter (fettceller), som stimuleras av glukagon. Fettsyrorna transporteras via blodet mha albumin till den del av kroppen där energin behövs.

Vad är palmitinsyra gjort av?

Palmitinsyra framställs av fettämnen genom förtvålning och destillation i vakuum av de vid förtvålningen utskilda fettsyrorna. Den kan också erhållas genom fraktionerad destillation av barrträdstjära.

Vad används triglycerider till?

Med hjälp av lipoproteinanalys är det möjligt att se halten i blodet av total kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider. Triglycerider är en sorts fett som kroppen använder för att lagra energi och ge energi till musklerna. Endast små mängder finns normalt i blodet.

Share this post