Allmänning

Ar diabetes 1 en autoimmun sjukdom?

Är diabetes 1 en autoimmun sjukdom?

Tänk själva, två barn varje dag blir sjuka i autoimmun diabetes – eller som den kallas sedan trettio år tillbaka – typ 1 diabetes. Sjukdomen är autoimmun vilket betyder att kroppens eget immunsystem attackerar och förstör de celler i bukspottkörtelns (pankreas) Langerhanska öar som producerar insulin.

Kan diabetes typ 2 övergå till typ 1?

Typ 2 diabetes övergår inte i typ 1 diabetes, det vill säga man bildar inte den typ av autoimmunitet som förstör de insulinproducerande cellerna som vid typ 1 diabetes. Undantaget är dock LADA, men då ser man redan vid sjukdomsdebuten antikroppar som tyder på en autoimmun sjukdom.

Vad ökar risken för diabetes typ 1?

Arvsgången vid typ 1-diabetes är komplicerad och till stora delar fortfarande okänd. Ett barn till en förälder med typ 1-diabetes löper mindre än fem procents risk att också få sjukdomen. Om båda föräldrarna har typ 1-diabetes ökar risken för barnet till mellan 10 och 20 procent.

Är diabetes typ 2 autoimmun?

Typ 2-diabetes är resultatet av en kombination av många utlösande faktorer som ärftlighet, livsstil och miljö. Typ 2-diabetes drabbar främst vuxna, men idag utvecklar allt fler barn också sjukdomen. Cirka 10 procent av alla patienter som diagnostiserats med typ 2-diabetes har den autoimmuna formen LADA.

Vad är Gastropares?

Fördröjd magsäckstömning utan mekaniska hinder kallas gastropares. Gastropares utgör en frekvent och kliniskt betydelsefull – och behandlingsbar – komplikation till diabetes typ 1 och typ 2. Orsakerna till fördröjd magsäckstömning vid diabetes är inte helt klarlagda, men en faktor är gastrointestinal autonom neuropati.

När debuterar diabetes typ 1?

Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren, men du kan även få sjukdomen som vuxen.

Vad tror vetenskapen i dagsläget kan bidra till att utlösa diabetes typ 1?

Generna förklarar inte allt. Forskarna menar att ungefär 60 procent av den ärftliga risken för typ 1 diabetes finns i HLA-systemet och nio av tio barn som insjuknar har riskgener i HLA. De två vanligaste varianterna har 30 procent av alla barn som insjuknar.

Share this post