Blogga

Vad innebar majoriteten?

Vad innebär majoriteten?

Majoritet eller flertal, de som utgör flest av de röstande. Motsatsen är minoritet, eller mindretal.

När används kvalificerad majoritet?

Kvalificerad majoritet innebär att ett förslag vid en omröstning måste antas av en majoritet som är större än hälften av de närvarande röstberättigade. Röstberättigade kan avstå från att närvara eller lägga ned sina röster, men mer än hälften av de närvarande röstberättigade ska alltså rösta för förslaget.

Vad är absolut majoritet?

Absolut majoritet innebär att ett förslag vid en omröstning måste stödjas av mer än hälften av det totala antalet röster.

Vad menas med en minoritetsregering?

En minoritetsregering är en regering i ett parlamentariskt system som saknar majoritet i parlamentet. Regeringen tvingas då söka stöd bland partier i parlamentet som själva inte sitter med i regeringen.

Vad är det för skillnad mellan relativ och absolut majoritet?

Relativ majoritet (eller relativt flertal) har ett förslag erhållit om det fått fler röster i en omröstning än något annat förslag utan för att för den skull behöva utgöra absolut majoritet. Relativ majoritet kallas också ibland för pluralitet.

Varför använder man kvalificerad majoritet i EU?

Möjligheten att använda sig av kvalificerad majoritet istället för enhällighet för att fatta beslut har utökats vid varje större fördragsändring. I praktiken strävar rådet dock alltid efter att nå enhällighet och de flesta beslut fattas därför med enhällighet även när det enbart krävs kvalificerad majoritet.

Vad krävs för kvalificerad majoritet i ministerrådet?

När rådet röstar om ett förslag som inte kommer från kommissionen eller utrikesrepresentanten antas ett beslut om så kallad ”förstärkt kvalificerad majoritet” nås:

  • minst 72 %av rådsmedlemmarna röstar för.
  • de företräder minst 65 % av EU:s befolkning.

Vad är en acklamation?

När ett beslut fattas utan omröstning. När kammaren ska fatta beslut i ett ärende frågar talmannen om kammaren säger ja till utskottets förslag till beslut. Är det ingen ledamot som opponerar sig konstaterar talmannen att svaret är ja och bekräftar beslutet med ett klubbslag. Detta sätt att besluta kallas acklamation.

Vad menas med fastställande av röstlängd?

Röstlängden är en lista över de som får rösta på ett årsmöte. Endast de personer som finns med i röstlängden/listan har rösträtt och därmed möjlighet att fatta beslut på årsmötet. I stadgarna står vad som krävs för att en person ska vara röstberättigad/ha rösträtt exempelvis att personen ska vara medlem i föreningen.

Share this post