Allmänning

Hur sprider sig lonnen?

Hur sprider sig lönnen?

En del frön kan flyga lång väg, som maskrosens frön i sina fallskärmar och de två fröna lönnens näsor. En del seglar på vatten som kokosnöten som kan resa långt för att nå nya stränder att växa på. Andra bärs iväg till nya platser i djurs pälsar eller på människors byxben där de fastnar med taggar och hullingar.

Vad behöver frö att gro?

För att gro behöver ett frö vatten och syre. Det är den energirika materian i fröet som omvandlas till koldioxid och vatten. Det krävs inget ljus för att fröet ska gro. Det är först när skottet kommer upp ur jorden och fotosyntesen startar som ljus krävs.

Hur tätt ska man så frön?

Andra måste ha lite varmare jord och sås lite senare. Så enligt det avstånd som anges på fröpåsen, absolut inte för tätt. Täck med ett tunt jordlager. Ca 5 ggr fröets storlek brukar vara lagom.

Hur växer lönn?

Lönnen växer bäst på friska, näringsrika, kalkrika jordar med högt pH. Jämfört med ask trivs den däremot inte på fuktig mark. Sykomorlönnen som införts under senare århundranden är mer värmekrävande än skogslönnen.

Vad kan man göra av tall?

Tall, eller furu som det kallas i slöjd- och byggnadsvårdssammanhang, förekommer inom husbyggnationer, men framförallt i snickerier, möbler, pärttak, laggkärl och korgar. Virket innehåller terpener som ger smak och doft åt husgeråd och bör därför inte användas till detta.

Kan ett frö gro utan jord?

Ett frö kan också gro utan jord bara den får tillräckligt med fukt. För att fröet skall växa upp till en frisk planta behövs jord ganska snart efter groningen.

Hur gör man med Odlingsbriketter?

Om du sår i odlingsbriketter behöver du inte omskola plantan innan utplantering. Placera ut briketterna i ett drivhus, så ett frö i varje brikett och vattna. Briketterna sväller vid vattning. Vid utplantering sätter du hela briketten i jorden och riskerar därmed inte att skada plantans rötter.

Share this post