Allmänning

Vad ar en person som har blodarsjuka speciellt kanslig for?

Vad är en person som har blödarsjuka speciellt känslig för?

Hemofili, eller klassisk blödarsjuka, är ett namn på en grupp mestadels ärftliga blödningsrubbningar som begränsar kroppens förmåga att koagulera blod. Människor som har hemofili blöder under en längre tid efter en skada, får lättare blåmärken och löper en högre risk att få blödningar i leder eller i hjärnan.

Vad är hemofili?

Sjukdom/tillstånd Blödarsjuka är en grupp sjukdomar som orsakas av en medfödd brist på eller total avsaknad av en koagulationsfaktor, ett protein som får blodet att levra sig. Hemofili A (brist på faktor VIII) och B (brist på faktor IX) är könskromosombundet nedärvda och förekommer nästan bara hos pojkar.

Kan kvinnor få blödarsjuka?

Ärftlighetsmönster för hemofili Eftersom män endast bär på en X-kromosom är det huvudsakligen män som drabbas av hemofili. Kvinnor, som har två X-kromosomer, är vanligtvis bärare av sjukdomen men insjuknar sällan eftersom de i de allra flesta fall även bär på en normal X-kromosom.

Kan man utveckla blödarsjuka?

En man har endast en X-kromosom och får hemofili om den har anlag för sjukdomen. En kvinna har två X-kromosomer och måste ha anlag på båda för att få hemofili, vilket är ovanligt. Det är vanligare att män har sjukdomen. Det finns ungefär 1000 personer med hemofili i Sverige.

Vad innebär ökad blödningsrisk?

En permanent blödningsbenägenhet förorsakas av brister och funktionsstörningar i koagulationsfaktorerna, brist på trombocy- ter (trombocytopeni) eller funktionsstörningar i dessa.

Hur kan man bota blödarsjuka?

Hemofili beror på en genetiskt medfödd brist på vissa proteiner i blodet som kallas koagulationsfaktorer. Man behandlar hemofili med en medicin som innehåller de ämnen som saknas i blodet. Tack vare dessa mediciner kan personer med blödarsjuka leva ett normalt liv.

Hur behandlas blödarsjuka?

Patienter med mild eller moderat form av blödarsjuka kan vanligtvis behandlas med så kallad ”on-demand”-behandling, d v s injektion av faktorkoncentrat vid trauma eller blödning. Det finns idag både plasmaderiverade och rekombinant framställda faktor VIII- och IX-koncentrat för hemofili A respektive hemofili B.

Vad betyder ökad blödningsbenägenhet?

Störningar i trombocytfunktionen är sannolikt den vanligaste orsaken till ökad blödningsbenägenhet och många av dessa fall är av förvärvad natur. Defekter i plasmakoagulationen är ofta medfödda och ärftliga, men kan också vara förvärvade i samband med i första hand leversjukdom och behandling med antikoagulantia.

Vad är Blödningsrubbning?

Blödningsrubbningar är en grupp sjukdomar som gör att blodet har svårt att levra sig normalt. Personer med blödningsrubbningar blöder längre vid skada, mens, trauma eller operation. I vissa situationer, beroende på hur allvarlig sjukdomen är, kan spontan blödning uppstå i leder, muskler eller andra delar av kroppen.

Share this post