Ny

Varfor behovs humlor aret runt?

Varför behövs humlor året runt?

Humlor är våra bästa pollinerare De flyger även vid kyligt väder, till och med i lätt regn. De pollinerar strängt taget varenda blomma de besöker. Det är många humlor i varje bo.

Vad menas med att kvaliteten på grödor förbättras av pollinatörer?

Både kvaliteten och kvantiteten på grödor förbättras av pollinering. Det är också viktigt att flera olika arter samsas om pollineringen, då blir resultatet som bäst. En blandning av både vilda och tama pollinatörer behövs för att få den jämnaste pollineringen och de bästa skördarna.

Hur pollinerar humlor?

Pollinering sker främst genom att en insekt, som ett bi eller humla, letar föda på blommor och får med sig pollen. När biet sedan flyger till en annan blomma för att leta nektar och mat sprids pollen vidare till den växten.

När vaknar humlor?

De första humlorna om våren är alltid drottningar eftersom de är de enda humlorna som överlever vintern. Det gör de genom att gå i dvala i en hålighet under marken. När våren kommer och marken värms upp vaknar drottningarna. De flyger ut för att leta efter en boplats där de kan lägga ägg och starta en ny koloni.

Vad händer med humlor på vintern?

Det är drottningarna som på hösten samlar på sig näring och sedan övervintrar i en lämplig håla i marken. På samma sätt övervintrar också andra insekter, bland annat getingar. Det är egentligen inget speciellt med att humlorna är stora under våren. De humlor man ser på våren är humlor som har övervintrat från hösten.

Vilka vanliga växter i kommersiell odling är beroende av Insektspollinering?

Raps, rybs, klöver, åkerbönor är exempel på odlade växter som behöver eller gynnas av pollinering (Fabricius Kristiansen, 2011). Insektspollinering i raps bidrar till att skörden blir jämnare och kan öka med minst 5 %. Rybs gynnas desto mer av insektspollinering, skörden kan då öka med minst 15 %.

Vad händer om våra pollinerare dör ut?

Många vilda blommor skulle också dö ut, eftersom honungsbin samlar pollen och nektar från hundratals arter. Däremot skulle sädesslagens pollinering inte påverkas, eftersom de är vindpollinerade. Utan bin kommer vi inte bara att förlora många populära frukter och grönsaker, utan även andra grödor: Aprikos.

Vad tycker humlor om?

BIN & HUMLOR En enkel grundprincip är att bin och humlor gillar samma växter som vi tycker om, alltså de som doftar, smakar och ser goda ut, som t. ex kryddväxter eller bärbuskar och fruktträd.

På vilket sätt är blommorna beroende av pollinatörer?

Och det är här pollinatörerna gör sin ovärderliga insats. – Enkelt förklarat kan man säga att blomman har lockbeten som nektar och pollen för att dra dit insekter. När insekten rör sig i blomman och äter överförs pollen från växtens hanorgan – ståndarna – till honorganen – pistillen – och då kan det bildas frukt.

Share this post