Blogga

Kan man bygga muskler med kolhydrater?

Kan man bygga muskler med kolhydrater?

Enbart protein räcker utmärkt för att styrketräningen ska komma till sin rätt och bygga muskler. Muskelproteinsyntesen, eller muskeluppbyggnaden, svarar på aminosyror i blodet, inte på kolhydrater. Kolhydrater i sig stimulerar inte muskeluppbyggnaden, inte ens vid stora intag som 100 gram.

Hur mycket kolhydrater ska man få i sig om man tränar?

För fysisk aktivitet som pågår längre än 90 minuter, samt prestationer som kräver upprepat högintensivt arbete, rekommenderas ett intag på 30-60 gram kolhydrater (glukos) per timme. Rekommendationen gäller för vuxna personer och är applicerbar för de flesta fysiskt krävande idrotter.

Vad har kolhydrater för funktion i kroppen?

Varför behöver vi kolhydrater? Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan använder glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

Hur mycket kolhydrater behöver man för att bygga muskler?

Tränar man hårt och flera gånger om dagen kan behovet vara cirka 1 000 gram kolhydrater (motsvaras av exempel 4 kg kokt pasta/ris) per dag. Det ska jämföras med en stillasittande individ som kanske har ett behov av 200 gram (motsvaras av exempel 770 g kokt pasta/ris) per dag.

Är kolhydrater bra efter träning?

Det är främst proteiner och kolhydrater som behövs efter träning. Inlagringen av kolhydrater i form av glykogen i musklerna är som mest effektiv inom en timme efter avslutat pass. Kolhydrater höjer dessutom insulinnivåerna i blodet vilket hjälper till med att hindra nedbrytningen av muskelmassa.

Vilka kolhydrater är bra när man tränar?

3. Snabba och långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater kan du få från frukt, både torkad och färsk, pasta och ljust bröd. Fiberrika kolhydrater som grovt bröd utan socker, havregryn och rotfrukter ger dig energi efter en längre tid än de snabba.

Hur många gram kolhydrater per kilo kroppsvikt?

Experterna rekommenderar att den som tränar regelbundet bör få i sig mellan 5 och 8 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt per dag. Kolhydraterna lagras som glykogen i muskler och lever, och bränslereserven kommer till användning när den behövs. Det bästa är att äta kolhydrater som tas upp långsamt i kroppen – t. ex.

Vad händer om man har brist på kolhydrater?

Så om du slutar äta kolhydrater kommer glykogenet, som ombildas till glukos, i princip vara borta. Och det är glukosen som gör att du kan hålla dit blodsocker stabilt. Om ditt blodsocker är för lågt kan du lätt få influensaliknande symptom som huvudvärk, illamående, yrsel och sömnlöshet.

Share this post