Rekommendationer

Vad sker i Andningskedjan?

Vad sker i Andningskedjan?

Vad sker översiktligt i elektrontransportkedjan? Elektroner från citronsyracykeln skickas via NADH och FADH2 till andningskedjan. Där transporteras elektronerna genom fyra komplex fram till ATP-syntesen.

Andningskedjan i våra mitokondrier, som omvandlar energi som kommer från sönderdelandet av kolhydrater, fett och proteiner i maten vi äter till kroppens ”energivaluta” ATP. Fotosyntesen i växternas kloroplaster, som omvandlar energin i ljus (fotoner) till kemisk energi i form av till exempel kolhydrater.

Vad sker i glykolysen?

Glykolysen sker i cytosolen; de andra delprocesserna sker i omgivningen till det inre membranet i mitokondrien. Cellandningen omvandlar kemisk energi i socker och syre till kemisk energi i ATP.

Vad sker i citronsyracykeln?

I människans celler sker citronsyracykeln i mitokondriens matrix. Utgångsmaterialet för processen är oxalättiksyra och acetyl-CoA. Oxalättiksyra återbildas av citronsyracykeln eller bildas av pyruvat. Acetyl-CoA produceras genom nedbrytning av aminosyror, fettsyror samt nedbrytning av pyruvat (från kolhydrater).

Vad innebär oxidativ fosforylering?

Oxidativ fosforylering är en biokemisk process som förekommer i de allra flesta celltyper. Den överför energi till en form som är användbar för många processer i cellen. Med andra ord skapar den det bränsle som cellen använder i nästan alla sammanhang där det som ska göras kräver ett energitillskott.

Vad sker i elektrontransportkedjan?

Elektrontransportkedjan äger rum i mitokondriens inre membran.

På vilket sätt är elektrontransportkedjan beroende av citronsyracykeln?

Däremot är dessa, eller i alla fall citronsyracykeln indirekt beroende av att syre finns tillgängligt. Vid reaktionerna reduceras molekyler som FAD och NAD+ till FADH2 och NADH. Dessa oxideras sedan ”tillbaka” vid cellandningen/elektrontransportkedjan, vilken behöver syre.

Vad är en Vätebärare?

Vad är vätebärarnas funktion? Vätebärare reglerar förbränningen i en reaktion. Eftersom mycket energi avges då vätatomer går från bindningar med kolatomen till bindningar med syreatomen förhindras detta med vätebärare då energin ska kunna utvinnas så effektivt som möjligt och stor värmeutveckling ska undvikas.

Vad kan glukos omvandlas till?

I glykolysen bryts glukos ner till pyruvat. I den proces- sen tillgodogör vi oss ca 7 % av den energi som vi kan utvinna ur glukos. I frånvaro av syre kan man inte få ut mer, och under sådana omständigheter omvandlas pyruvat sedan till mjölksyra (laktat).

Hur många enzymer katalyserar citronsyracykeln?

Pyruvatdehydrogenaskomplexet är ett enzym som inleder citronsyracykeln genom att katalysera omvandlingen av pyruvat till acetyl-CoA. Det är ett stort enzymkomplex med tre subenheter och fem koenzymer: tiaminpyrofosfat, liponsyra, FAD, NAD+ samt koenzym A.

När sker beta oxidation?

Beta-oxidation, även kallad fettsyracykeln, är en nedbrytningsprocess av fettsyror. Betaoxidationen är en cyklisk reaktion på fem steg. Varje varv slutförs med att två kolatomer har avspjälkats i form av en acetylgrupp länkat till en koenzym A vilket bildar acetyl-koenzym A.

Vad menas med fosforylering?

Med fosforylering menas att en fosfatgrupp ”sätts fast” på en aminosyra i proteinkedjan. (Egentligen överförs fosfatgruppen från en molekyl ATP, därför tillhör proteinkinaser enzymklassen transferaser.) Särskilt betydelsefulla är de reaktioner där det protein som fosforyleras är ett enzym.

Vad betyder oxidativ?

Oxidativ stress är en inre kemisk obalans. Oxidativ stress uppstår när kroppen själv producerar för mycket skadligt syre, främst fria radikaler, eller när ämnen tas in i kroppen som orsakar skada (t. ex. ämnen i cigarettrök).

Share this post