Blogga

Vad ar Skonhetsnormer?

Vad är Skönhetsnormer?

Skönhetsnormer är inte ett gäng samlade normer som män kokat ihop och som fått fäste. Det är lika mycket kvinnor som upprätthåller normerna om hur man bör se ut för att passa in. Ett annat problem är att många män (och kvinnor, det ska inte förnekas) alltid anser det ok att lufta sina personliga preferenser.

Varför finns det skönhetsideal?

Skönhetsideal har allt mer och mer uppmärksammat i dagens samhälle, individen blir konstant matad med hur hen ska träna, äta rätt eller sminka sig, hen får konstant indikationer på hur den ”ska” se ut och företräda sig själv för att ”passa in” i samhällets normer.

Hur har Kroppsidealet förändrats genom tiderna?

På tiotalet skulle kvinnokroppen vara fyllig och barnalstrande, på tjugotalet smal och kapabel, på trettiotalet rund och sund, på fyrtiotalet smal och stram, på femtiotalet yppig och hemmafruanpassad, på sextiotalet anorektiskt smal, på sjuttiotalet fri och jämställd och på åttio- och nittiotalen smal och stark.

Vilka typiska skönhetsideal finns i dagens samhälle?

Attraktion och vad/vem som upplevs attraktiv kopplas ofta ihop med utseende och ålder, vilket härstammar från normerna i vår vardag. Kvinnokroppen uppfattas bli mindre attraktiv ju äldre eller större hon blir, åtminstone enligt den uppfattning som medierna vill bygga upp.

Vad är ett kroppsideal?

Kroppsideal är idén om hurudana kroppar som uppfattas som snygga. Idealet har ändrats med tiden och varierar beroende på var i världen man är. Kroppsidealet är ändå inte det rätta sättet att se ut på.

Hur påverkar Kroppsidealen vår hälsa?

(2009) samt Folkhälsorapporten (Socialstyrelsen, 2009) framkom det att kroppsideal påverkar ungdomar, med en negativ bild av sin egen kropp, mobbing och ätstörningar som potentiella konsekvenser.

Vad är viktigt att ha i åtanke när det kommer till hälsa som skönhetsideal?

Det framkom även att det spelar stor roll vad människor i omgivningen har för tankar och uttryck kring ens utseende och kropp. Wertheim, Paxton och Blaney (2009) genomförde en studie där de undersökte hur kroppsideal och en negativ bild av den egna kroppen riskerar påverka tonårsflickors hälsa.

Varför ser Kroppsidealet ut som det gör?

Genom kroppsidealen som samhället sänder ut skapar man ett krav på sig själv att efterlikna dessa vilket är en stor avgörande faktor till varför så många unga får ätstörningar. För att nå de ideal som samhället skapat finns det en mängd olika metoder att använda sig utav.

Hur påverkas vi av dagens skönhetsideal?

Kraven på hur vi ser ut ökar med en hastig fart och skapar stora problem inom samhället, utan att vi själva märker det. Skönhetsidealen påverkar dagens samhälle enormt. De påverkar självkänslan, självbilden och självförtroendet. Utan att vi själva lägger märke till det, höjer vi kraven på hur man ska se ut.

Vad är kroppsideal idag?

Kroppsidealen har sett olika ut genom historien. Det ideal som råder idag handlar till stor del om att man som kvinna ska vara smal och vältränad, men ändå ha lagom mycket kvinnliga former (Skott, 2013). För många individer är det en ständig kamp att försöka leva upp till det rådande kroppsidealet.

Vem skapar skönhetsideal?

Här kommer frågan – speglar medierna redan befintliga problem eller är det de som skapar problemen? Det är uppenbart att medierna i sig, och speciellt de digitala och sociala medier, har stor påverkan i skapandet av skönhetsidealen.

Share this post