Innehållsförteckning
Varför undersöker vi DNA?
Genetiska tester används för att få information om en persons kromosomer och DNA. Inom sjukvården utförs testerna bland annat i syfte att göra ärftlighetsutredningar för genetiska sjukdomar. Samma tekniker används även utanför sjukvården, till exempel vid släktforskning eller kriminaltekniska utredningar.
Var kan man göra gentest?
Gentester på nätet Det finns gentester på internet där du kan skicka in ett salivprov och få en genetisk profil gjord, en bedömning om anlag för de stora folksjukdomarna, till exempel stroke, hjärtsjukdom och schizofreni. Dessa sjukdomar beror dock på så mycket annat än arvsanlag och därför är resultaten tvivelaktiga.
Vad kommer svenskarna ifrån?
De första kom till Skandinavien för cirka 6000 år sedan. Idag tyder DNA-resultaten på att de var människor med rötterna i nuvarande Turkiet och Syrien, som tog med sig kunskapen om att bruka jorden och hålla tamboskap.
Vad kan man se i ett DNA-test?
Testet talar om vilken genetisk risk du har för att utveckla vissa sjukdomar, såsom hjärtsjukdom och bröstcancer. Du får också veta om du bär på vissa genetiska sjukdomar som kan föras vidare till dina barn om både du och din partner är bärare av samma sjukdom.
Hur Sverige befolkades?
Motsättningen mellan genetik och geografi kan förklaras genom två huvudsakliga migrationer till Skandinavien efter den senaste istiden. En första migration bestod av grupper från söder, det som idag är Danmark och Tyskland. En ytterligare migration kom från nordost där grupperna följde den isfria Atlantkusten.
Hur används gentester inom sjukvården?
Sjukvården använder genetiska tester för att ställa diagnoser, för att testa personer som löper risk att utveckla en ovanlig sjukdom eller för att testa personer som riskerar att få barn med ärftliga sjukdomar. Det vanliga är att man testar släktingar till en person som bär på en allvarlig sjukdom som kan vara ärftlig.