Frågor

Vilka behandlingar finns det for nagon som drabbats av diabetes typ 2?

Vilka behandlingar finns det för någon som drabbats av diabetes typ 2?

Behandling. Målet med behandlingen vid typ 2-diabetes är att få ner blodsockervärdet. Det går att göra med fysisk aktivitet och bra matvanor, men du behöver oftast också läkemedel. Du kan också få behandling mot högt blodtryck och höga blodfetter, om det behövs.

Vad är skillnaden mellan typ 1 och typ 2-diabetes?

Vid typ 1-diabetes måste personen få insulin via injektioner i kroppen med hjälp av en spruta eller insulinpump. Insulin är ett livsviktigt hormon och kan endast ges via injektioner. Vid typ 2-diabetes är grunden alltid att se över och förändra levnadsvanor, ofta med tillägg av något läkemedel.

Vad händer i kroppen när man har diabetes typ 2?

Det första som händer vid utvecklingen av typ 2-diabetes är att du får en nedsatt glukostolerans, vilket kallas prediabetes. Den nedsatta glukostoleranser beror på att kroppen inte kan ta hand om blodsockret lika effektivt som tidigare eftersom cellerna har blivit mindre känsliga för insulin.

Hur påverkas blodsockret hos den du vårdar när du ger Diabetestabletter?

Lågt blodsocker – insulinkänning För låga blodsockervärden (insulinkänning) är betydligt vanligare. Risken är störst vid insulinbehandling, men känning kan också inträffa vid tablettbehandlad diabetes om man behandlas med tabletter som stimulerar den egna insulinfrisättningen.

Vilken medicin är bäst mot diabetes?

Metformin fortfarande förstahandsval, men därefter rekommenderas att behandlingen individualiseras. Risken för hjärt–kärlsjukdom är fördubblad vid typ 2-diabetes, med relativt högre risk hos yngre.

Vilken är farligast diabetes 1 eller 2?

Vid typ 1-diabetes är det höga blodsockervärden (hyperglykemi) över lång tid som leder till många komplikationer och följdsjukdomar. Även låga blodsockervärden (hypoglykemi) kan vara livshotande och leda till kramper, medvetslöshet eller i värsta fall död.

Kan typ 2 diabetes försvinna?

Men går det att bli botad från denna allvarliga folksjukdom? Ja, så länge vi definierar botad som normalt blodsocker utan medicin. En viktnedgång på tio procent kan räcka för att bota typ 2-diabetes, menar professor Kerstin Brismar, diabetesläkare och forskare.

Vad är det som händer i kroppen när man får diabetes?

Cellerna i bukspottkörteln förstörs Vid typ 1-diabetes har kroppens eget immunförsvar angripit cellerna i bukspottkörteln och förstört dem så att de inte längre kan tillverka insulin. Kroppens celler kan inte ta upp blodsockret utan insulin. Då stannar blodsockret kvar i blodet och blodsockernivån ökar.

Hur farligt är diabetes typ 2?

Risker med dåligt behandlad typ 2-diabetes: Åderförkalkning av blodkärl. Blodproppar som kan ge stroke och hjärtinfarkt. Skador på små blodkärl som leder till njursjukdom, synskador och impotens. Minskad känsel i ben och fötter samt sämre sårläkning.

Varför kan man inte ta insulin i tablettform?

När kroppen inte kan producera eget insulin måste det tillföras för att blodsockret ska hållas på en jämn nivå. Insulin kan injiceras med spruta eller penna, eller via en insulinpump. Insulin kan inte tas som tablett eftersom det bryts ner av magsyran. Det finns många olika typer av insulin.

Hur påverkas blodsockret av insulin?

Om blodsockret stiger frisätter bukspottkörteln insulin. Insulinet kommer ut i blodet och når kroppens alla vävnader och celler. Det binder till speciella receptorer på cellytan som gör att cellerna aktivt tar upp glukos från blodet så att det kan förbrännas eller lagras.

Vad är behandling för typ 2-diabetes?

Behandling. Målet med behandlingen vid typ 2-diabetes är att få ner blodsockervärdet. Det går att göra med fysisk aktivitetoch bra matvanor, men du behöver oftast också läkemedel. Du kan också få behandling mot högt blodtryck och höga blodfetter, om det behövs.

Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.

Vilka funktioner har insulin i kroppen?

Hormonet har många funktioner i kroppen och de allra viktigaste funktionerna är som följer: 1 Insulin reglerar vår omsättning av socker (glukos) och andra kolhydrater 2 Insulin påverkar vår omsättning av fett 3 Insulin påverkar vår omsättning av protein

Share this post