Blogga

Varfor ar det viktigt att planera och utvardera sin fysiska aktivitet?

Varför är det viktigt att planera och utvärdera sin fysiska aktivitet?

Det finns ett tydligt samband mellan fysisk aktivitet, hälsa och välbefinnande. Rörelse, träning och motion i vardagen gör att vi mår bättre och blir gladare. Men på senare år har forskningen visat allt tydligare hur flera av våra stora folkhälsoproblem är kopplade till hur mycket vi rör oss.

Vilka samband ser du mellan en aktiv livsstil och hälsa?

Fysisk aktivitet påverkar vår hälsa i positiv riktning och bidrar till ett ökat välbefinnande. Fysisk aktivitet enskilt eller i kombination med hälsosamma matvanor, kan förebygga ohälsa som till exempel hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen, vissa cancerformer, fetma och även psykisk ohälsa.

Hur påverkar träning kroppen fysiskt och psykiskt?

Rörelse och träning har betydande positiva effekter för att förhindra eller lindra depressiva symptom. Regelbunden fysisk aktivitet har även en antidepressiv effekt hos personer med neurologiska sjukdomar. Träningen förbättrar livskvalitet och stresshantering, stärker självuppfattning och social kompetens.

Vad är syftet med rörelse och fysiska aktiviteter ge exempel?

Regelbunden fysisk aktivitet bidrar till förbättrad hälsa, livskvalitet, minne, stämningsläge och fysisk kapacitet. Regelbundet fysiskt aktiva personer har en lägre risk för exempelvis typ 2-diabetes, övervikt/fetma, hjärt- och kärlsjukdom, demens, vissa cancerformer och förtidig död.

Vad är fysiska hälsa?

Fysisk hälsa handlar om hur kroppen mår. Fungerar den normalt och den är frisk har man en god fysisk hälsa. I dagens moderna samhälle behöver människan mer fysisk aktivitet. Promenader, cykelturer, simning, städning och trädgårdsarbete är exempel på aktiviteter som bidrar till en ökad fysisk hälsa.

Hur påverkar fysisk aktivitet vår sociala hälsa?

Träningen förbättrar livskvalitet och stresshantering, stärker självuppfattning och social kompetens. Dessutom minskar fysisk aktivitet oro hos personer som lider av oro- och stressrelaterad sjukdom. I forskningen undersöks oftast effekten av konditionsinriktad fysisk aktivitet.

Vad finns det för fysiologiska och psykologiska betydelse av din styrketräning och andra utförda aktiviteter för den kroppsliga förmågan och hälsan?

Vilka samband finns det mellan moderna sjukdomar och fysiska aktiviteter?

Systematisk forskning i 40 år bekräftar att bristande fysisk aktivitet sammanhänger med ökad förekomst av flera kroniska sjukdomar som hjärtinfarkt, 9 Page 11 högt blodtryck, slaganfall (stroke), vissa cancerformer, diabetes, benskörhet (osteoporos) och övervikt.

Share this post