Populära

Vilka ar diskrimineringsgrunderna enligt Diskrimineringslagen?

Vilka är diskrimineringsgrunderna enligt Diskrimineringslagen?

I lagen finns det sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Vad orsakar könsdysfori?

ORSAKER. Den etiologiska bakgrunden till transsexualism är inte känd men i dag finns det ett allt solidare vetenskapligt stöd för en biologisk förklaringsmodell. Under senare delar av graviditeten, när hjärnan utvecklas, tycks hormoner påverka funktioner som könsidentitet och sexuell orientering.

Hur uppstår diskriminering?

Diskriminering kan handla om att du blir utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier. Bristande tillgänglighet i affären eller på bussen kan också vara diskriminering. Det kan också innebära att du blir orättvist behandlad på jobbet, i skolan eller där du handlar.

Vad är en diskrimineringsombudsman?

Diskrimineringsombudsmannen (DO) arbetar mot diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder.

Hur får man könsdysfori?

Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet och att det innebär ett lidande för dig. Du som har könsdysfori kan få behandling för att må bättre. Det kallas för könsbekräftande behandling. Vilket kön du känner dig som brukar kallas för könsidentitet.

Hur blir man diagnostiserad med könsdysfori?

För att få genomgå könsbekräftande behandling via den offentliga vården krävs en könsdysforidiagnos. Diagnosen kan bara ställas av könsutredningsteam. Första steget till att få diagnosen är att påbörja en utredning hos något av dessa team. Det finns team både för barn (personer under 18 år) och vuxna.

Vad är en CIS man?

Att känna att det mesta som handlar om ens kön stämmer överens med vad andra förväntar sig brukar kallas att vara cisperson. Att vara cis är till exempel om du känner dig som kille, är kille enligt folkbokföring och myndighetsdokument, och har en penis. Ordet cis betyder ”på samma sida”.

Kan man födas könlös?

Att födas med disorder of sex development, DSD, drabbar 1 på 1 500 barn och får ofta stora medicinska och själsliga konsekvenser. För en del behövs kirurgi, i andra fall krävs livslång hormonbehandling.

Kan befrukta sig själv?

Självbefruktning, att en individ kan befrukta sig själv, är ovanligt hos djur men förekommer hos plattmaskar, ledmaskar, och ibland hos daggmaskar. Hos växterna är självbefruktning vanligare, och förekommer bland annat hos en del gräs, korsblommiga växter och blåklockor.

Vad finns det för olika funktionsnedsättningar?

Funktionsnedsättningar kan man ha under en period eller för alltid.

  • Olika typer av funktionsnedsättningar.
  • ADHD.
  • Aspergers syndrom (syndrom betyder sjukdomsbild)
  • Autism.
  • Bipolär sjukdom/manodepressivitet.
  • Tvång och fobier (rädsla)
  • Tourettes syndrom och tics.
  • Psykos.

Share this post