Ny

Far migran oftare?

Får migrän oftare?

Många personer med migrän får i snitt ett anfall per månad. Ibland kommer flera anfall varje månad, men det är ovanligt. Till viss del är migrän ärftligt. De flesta som får migrän har en genetisk familjemedlem eller en nära genetisk släkting som också har sjukdomen.

Vilka är vanligaste symtomen på migrän?

Här är de vanligaste symtomen på migrän, hos både vuxna och barn. En del får alla dessa symtom, andra får något eller några av dessa symtom: Du får huvudvärk som ofta är stark och intensiv, men som också kan vara måttlig. Huvudvärken känns borrande, dunkande eller pulserande.

Vad är migrän med aura?

Migrän med aura har ett förstadium som ofta består av synpåverkan med flimmer. Många får känselrubbningar som endast drabbar den ena kroppshalvan. Man kan också få talsvårigheter eller hörselstörningar innan huvudvärken kommer. Aurasymtom inleder vanligtvis migränattacken och varar från fem minuter till en timme och följs oftast av huvudvärk.

Har du migrän utan huvudvärk?

En del har migrän med enbart aura, utan någon huvudvärk. Detta är vanligare hos äldre personer än hos yngre. Ibland kan det vara svårt att skilja migränaura utan huvudvärk från andra sjukdomar, till exempel stroke. Aurafenomen som påverkar synen utan huvudvärk brukar kallas ögonmigrän. Efter anfallet

Kan p-piller orsaka migrän?

P-piller kan ibland orsaka migrän. Du som får migrän på grund av p-piller bör sluta med dessa, eller byta preparat. Kombinerade p-piller ska inte användas vid migrän med aura. Du som har migrän med aura och även röker och använder p-piller, har en ökad risk för att få en stroke. Därför bör du sluta röka och byta preventivmedel.

Vad ska man äta när man har migrän?

Mat och diet Drycker som innehåller koffein och alkohol är också kända migräntriggers. Det kan vara bra att undvika tillsatser, som sötningsmedlet aspartam och konserveringsmedlet mononatriumglutamat (MSG), eftersom dessa också kan trigga migränanfall.

Varför får jag huvudvärk ofta?

Huvudvärk är mycket vanligt. Det kan till exempel bero på stress, spända muskler, förkylning, oro eller synfel. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma oftare. Även om det är ovanligt kan huvudvärk vara symtom på en allvarlig sjukdom.

Share this post