Ny

Hur kanns rastlosa ben?

Hur känns rastlösa ben?

Willis-Ekbom Disease, WED, innebär att det känns som om det pirrar eller kryper i benen när du sitter stilla en längre tid, eller på natten när du ligger i sängen och ska sova. Sjukdomen kallades tidigare Restless Legs Syndrome, RLS, rastlösa ben.

Kan inte sova kryper i hela min kropp?

Restless legs-syndromet (RLS) Mellan 5–10 procent av alla vuxna svenskar är drabbade. Sjukdomen gör att den som är drabbad har svårt att sova på grund av krypningar, ryckningar, stickningar, kramper eller smärta i benen, armarna och bålen. Willis-Ekboms sjukdom är en kronisk sjukdom med återkommande besvär.

Hur diagnostiseras restless legs?

RLS/WED kan i de flesta fall diagnostiseras enbart på basis av anamnes (se nedan). Den vanligaste orsaken till läkarbesök är sömnstörningar. Betänk därför möjligheten av RLS/WED som orsak till insomni. Undantagsvis kan utredningen behöva kompletteras med sömnregistrering.

Varför pirrar det i hela kroppen?

Dina besvär tyder på att nervtrådarna som skickar känselsignaler till hjärnan inte fungerar helt perfekt. Det kan finnas många orsaker till detta. En vanlig orsak som du säkert känner igen är när man suttit för länge med benen i kors så att foten somnar. När den ”vaknar” så brukar det pirra och sticka i den.

Varför får man stickningar i hela kroppen?

Andra sjukdomar, som kan orsaka stickningar och domningar är, Migränhuvudvärk, B-12-brist (en näringsstörning) diabetes, sköldkörtelproblem, multipel skleros, ischemiska attacker eller stroke. Vissa mediciner och giftiga ämnen som alkohol, tobak och bly kan också orsaka domningar och stickningar.

Varför har jag värk i benen på natten?

Har du ont i benen på natten eller en allmän, molande värk i benen kan det röra sig om brist på vissa vitaminer och mineraler. Molande värk i benen vid vila uppstår ofta när man blir äldre om blodcirkulationen försvagats. Rökning kan orsaka en känsla av att musklerna är trötta eller ”sover”.

Hur blir man av med rastlösa ben?

Krypandet och pirrandet kommer ofta efter att du suttit en längre stund, till exempel på ett möte, i en bil, ett flygplan eller på bio. Att rörelse lindrar symtomen. Den obehagliga känslan lindras av att du rör dig, till exempel stretchar, vickar på benen, går en stund eller masserar benen.

Share this post