Allmänning

Kan faglar ha rabies?

Kan fåglar ha rabies?

Rabies är en dödlig sjukdom som vi inte vill få in i Sverige och den kan drabba både människor och djur. Det viktigaste du kan göra för att undvika rabies är att bara köpa djur från seriösa säljare som kan garantera att djuret är friskt, och att vaccinera dina djur om du ska resa utomlands.

Hur dör man i rabies?

Rabies är en till 100 procent dödlig sjukdom, som inte kan botas trots modern intensivvård. Patienten insjuknar med ångest och oro som tecken på en hjärninflammation. Genom påverkan på nerver till svalgmuskulaturen får patienten kramper vid sväljning (vattuskräck). Patienten avlider i regel inom 14 dygn.

Hur länge håller rabies vaccination?

Om du får två nya doser när du blir utsatt för smitta räcker dina två tidigare doser livslångt.

Finns det rabies i Grekland?

I Afrika, Asien och Nord- och Sydamerika är sjukdomen tämligen allmän. I Grekland där rabies varit ovanligt under många år upptäcktes en smittad räv i oktober 2012. Ryssland är ett av de få länder i Europa som har inhemska humanfall av rabies och det finns fall där mårdhund har varit smittkälla.

Kan fåglar smitta människor?

Människor kan smittas direkt via träck och kroppsvätskor från vilda fåglar, burfåglar och fjäderfä. Friska smittbärande fåglar förekommer och dessa kan utsöndra smittämnet oregelbundet under månader.

Kan fåglar smitta hundar?

Även fåglar kan vara bärare av salmonella. Salmonella är en s k zoonos, vilket innebär att den kan smitta mellan djur och människor. Salmonella är en anmälningspliktig sjukdom.

Hur ofta ska man vaccinera hunden mot rabies?

Vaccination hund – rabies Första vaccination kan ges tidigast vid tre månaders ålder. Djuret får resa utomlands först 21 dagar efter att grundvaccineringen är klar. Beroende på vaccintillverkare kan grundvaccineringen ibland bestå av två vaccinationer med 3-4 veckors mellanrum.

Finns rabies på Kreta?

Grekland har varit fritt från smittan i 25 år, men nu verkar den ha fått fäste bland hundar i den norra delen av landet. En räv har tidigare bekräftats smittad och för en månad sedan insjuknade även en hund i rabies.

Finns rabies i Finland?

Efter 1988 finns inga kända utbrott av rabies i Finland. Trots de risker som finns med smitta från vilda djur är det alltså numera få fall av rabies på hund och katt inom hela EU.

Share this post