Blogga

Hur skadar stralning DNA?

Hur skadar strålning DNA?

Strålning bryter sönder arvsmassan i cellerna, det vill säga DNA-spiralen. I detta fall kan DNA:s uppbyggnad brytas sönder och ofta brista. De elektroner som strålningen frigör ger upphov till reaktionsprodukter som skadar DNA. Strålning orsakar förändringar i såväl DNA som på andra sätt.

Hur påverkar gammastrålning växter?

Den strålning som är mest omtalad i miljösammanhang är den joniserande strålningen eftersom denna är den mest energirika och därmed har störst påverkan på växter och djur. Den joniserande strålningen kan delas in i elektromagnetisk strålning (röntgenstrålning och gammastrålning) och partikelstrålning (t.

Varför kan vi inte se gammastrålning?

Gammastrålning är inte partiklar. Den består ju inte av bitar av atomkärnor, utan av energi i form av elektromagnetisk vågrörelse, precis som vanligt ljus, och radiovågor. Men gammastrålningen har extremt hög frekvens, och alltså, kort våglängd. Varje gammastråle bär därför på mycket mer energi än en vanlig ljusstråle.

Hur påverkas människor av strålning?

Strålningen skadar benmärgen och immunförsvaret försämras. Det leder till ökad infektionsrisk, men det kan behandlas med benmärgstransplantationer. Ökar stråldosen ytterligare så slås kroppens organ ut ett efter ett. Vid en dos kring 15 000 mSv kollapsar kroppen och de akuta effekterna leder till döden.

Hur påverkas växter av radioaktiv strålning?

Det beror på att UV-ljus kan leda till förändringar i många viktiga molekyler (DNA, RNA, lipider och proteiner) i växtcellen. Förändringar (skador) orsakade av UV-ljus kan medföra att gener eller molekyler inte fungerar normalt, och effekter kan ofta ses som minskad tillväxt (av såväl biomassa som längd) hos växten.

Hur kan giftiga kemikalier påverka en cell?

Om en cell skadas av giftiga kemikalier, UV-strålning eller något virus, kan den börja dela sig okontrollerat. Den har då blivit en cancercell.

Hur kan giftiga kemikalier UV strålning eller något virus påverka en cell?

Hur kan giftiga kemikalier, UV-strålning eller något virus påverka en cell? Den kan börja dela sig okontrollerat. Det kallas cancercell.

Share this post