Allmänning

Nar uppfanns fiskespoet?

När uppfanns fiskespöet?

Hålbyggda spön uppfanns år 1933 av de amerikanska spöbyggarna och tävlingskastarna Douglas Merrick och Lew Stoner. De saluförde sina spön under namnet Winston. E C Powell har fått patent på en metod, där klingan endast är partiellt hålbyggd.

Hur många fiskespön?

Således kan precisionen bli bättre med ett kortare spö. Så om du till exempel ska fiska från en båt eller kanot är ett kortare spö att föredra, medan du kanske vill ha ett längre om du står på land. När det gäller abborre eller makrill föreslår jag ett spö som är sju till åtta fot.

Vilken Spölängd?

Val av spölängd Spölängd – Olika typer av fiske kräver ofta olika typer av längd på spöt. Därför bör man följa några generella regler när man ska välja sitt fiskespö. Vid fiske från land ,till exempel kustfiske, krävs ofta lite längre spön eftersom den typen av fiske oftast kräver längre kast.

Vad är viktigast spö eller rulle?

Så mycket kan det inte skilja kanske du tänker, men om du fiskar en heldag så är det alltid skönt för armarna med en lättare rulle. Vidare så får du även bra känsla i rullen eftersom fiskelinan går rakt in i spolen, till skillnad från en haspelrulle där linan först går genom trissan i bygeln.

Vad är ett Feederspö?

Ett feederspö är ett haspelspö utrustat för bottenmete tack vare en extra känslig spötopp. Jag tipsar om marknadens bästa feederspö för 2020. Ett mycket hållbart och högkvalitativt feederspö med hela tre olika feedertoppar som ingår. Perfekt för bottenmetet men går även anpassa bra till traditionellt flötmete.

Vad kostar fiskespö?

Prislapp. Ja – 10 000-kronors frågan. Hur mycket ska det kosta. Jag tycker man får riktigt bra spön för runt 1000 kr.

Hur många spön får man fiska med?

Om du fiskar med rörliga redskap får du endast använda nät, långrev, ryssja, bur, håv och handredskap. Om du använder nät, långrev, ryssja eller bur så får du använda max sex stycken redskap samtidigt.

Vad heter alla delar på ett fiskespö?

Linan, tillsammans med flötet, sänket och kroken, kallas metrev. Kastspöt eller rullspö skiljer sig från metspöt främst i att den har en rulle för metreven. Fiskekroken är också oftast fäst i ett drag, wobbler eller spinnare som också fungerar som sänke.

Vilket är det bästa fiskespöt?

Bästa fiskespöt

Placering Produkt
1 Abu Garcia Venturi haspelspö
2 Abu Garcia Svartzonker spinnspö
3 Quantum G-Force Shad & Swimbait spinnspö

Vad är det för skillnad på Haspelspö och spinnspö?

Ett spinnspö har till skillnad från ett haspelspö en trigger på undersidan och ett rullfäste på ovansidan av spöt för användning med en multirulle. Spinnspön är det mest populära fiskespöt till gäddfisket just nu och det som används av de flesta för att fiska med gummibeten, spinnerbaits och tail-beten.

Vilken fiskerulle ska man ha?

Beroende på vilken typ av fiske och vilken fisk du är ute efter, kommer du att behöva olika fiskerullar. Vid större fisk, som exempelvis en gädda, är multirullen ett bra val. Större fiskar behöver en tjockare lina, vilken multirullen klarar av. Den har även en starkare mekanik vilket behövs för större fiskar.

Vilket spö ska jag köpa?

Ska man istället hålla på med spinnfiske från land så ska man välja ett spö som är mellan 9 och 12 fot, och även här ska spöt vara ganska styvt. Ska man jerka så ska man köpa ett spö som är mellan 6 och 7,6 fot. De som är närmre 7,6 ger bättre kastegenskaper, och dessutom mer spö att jobba med vid drilling.

Share this post