Innehållsförteckning
Hur fungerar löslighet?
Ett ämnes löslighet i ett lösningsmedel är ett mått på hur stor mängd av ämnet som kan lösa sig i en viss mängd av lösningsmedlet. En lösning med maximal mängd löst ämne kallas en mättad lösning. I en mättad lösning befinner sig det lösta ämnet i kemisk jämvikt mellan lösningen och den olösta fasen.
Varför har ämnen olika löslighet?
Vattenmolekyler har själv vätebindningar mellan sina molekyler och ”trivs” därför med andra ämnen som också kan erbjuda starka vätebindningar. Polära ämnen som enbart kan erbjuda vanliga dipol- dipolbindningar med vatten har mycket mindre löslighet. Opolära ämnen löser sig dock inte alls i vatten.
Vilket samband finns mellan ett ämnes löslighet och de kemiska bindningarna i ämnet och i lösningsmedlet?
Principen ”lika löser lika” är bra att utgå ifrån. Det vi pratar om här är bindingar mellan molekylerna i ett ämne, dvs intermolekylära bindningar (som iof möjliggörs av hur molekylen är uppbyggd). I vatten är det vätebindingar (stark dipol-dipol växelverkan, vatten är en starkt polär molekyl).
Varför blir det fällningar?
En utfällning bildas när en substans inte är löslig i det använda lösningsmedlet. Den substans som fälls ut kallas fällning eller precipitat. Den fällningsfria vätska som är kvar över den fasta fällningen kallas supernatant.
Hur fungerar lika löser lika?
De positiva sidorna av vattenmolekylerna dras till de negativa jonerna. Medan de negativa sidorna av vattenmolekylerna dras till de positiva jonerna. Kistallstrukturen bryts upp och jonerna svävar fritt i vattnet. Ett polärt ämne, som natriumklorid, kan ofta lösa sig lätt i andra polära ämnen, som vatten.
Vilka ämnen är lättlösliga?
Du kan börja med att lära dig att ammoniumsalter, natriumsalter och kaliumsalter alltid är lättlösliga, liksom alla nitrater. De flesta andra salter är svårlösliga (lite överförenklat).
Vad innebär att något har löst sig?
En lösning är en homogen blandning av två eller flera ämnen. I sådana blandningar kan man inte urskilja beståndsdelarna (grekiska: homos, samma; genos, slag, art). Det ämne som återfinns i störst mängd benämns lösningsmedel.
Varför brinner alkoholer olika bra?
Etanol och metanol har lätt för att avdunsta, så de är lättantandliga. I glykol och glycerol är det starkare bindningar mellan de olika molekylerna, så de är sämre på att avdunsta och därför mer svårantändliga, men om man anstränger sig tillräckligt mycket kan man få dem att brinna.