Allmänning

Varfor Preboarding?

Varför Preboarding?

Preboarding är den del av onboardingprocessen som löper från att anställningsavtalet är signerat till och med första anställningsdag. Preboarding syftar till att förkorta tiden tills den anställde är fullt introducerad samt till att bygga lojalitet och tillhörighet från början.

Vad är en bra onboarding?

Onboardingen är en avgörande process för att skapa en attraktiv kandidatupplevelse. Målet med onboarding är att snabbt få in en nyanställd i arbete samtidigt som den ska få en bra känsla av den första tiden med företaget. En lyckad onboarding börjar med en bra värdegrund och kultur som företaget står för, på riktigt.

Vad betyder Preboarding?

– Preboarding är det steg i medarbetarupplevelsen som ligger mellan avtalssignering och onboarding. Det handlar om att ge medarbetaren en grundläggande förståelse för verksamheten, den interna kulturen och vad som väntar under den första tiden som anställd, men framför allt om att bibehålla en positiv kontakt.

Vilka fördelar kan du se i att det finns Nyanställda och anställda som har arbetat länge på samma arbetsplats?

Den nyanställda kan från jobbstart i stället fokusera på att söka efter djupare kunskaper som inte går att studera sig till. Trygga medarbetare tar för sig mer och känner därmed sig delaktiga och viktiga på sin arbetsplats, bra grund till glada och nöjda medarbetare. Lägstanivån för arbetsplatsen höjs.

Vad är Preboarding?

Svaret på den frågan är preboarding! Det vill säga, allt som sker mellan arbetsgivare och ny medarbetare innan den officiella första dagen. För en lyckad preboarding så bör ni som arbetsgivare utgå från vad medarbetaren vill veta innan sin första dag, inte tvärtom.

Vad gäller vid nyanställning?

Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är att anställningsavtal gäller tills vidare. Det innebär i praktiken att en anställning alltid är en tillsvidareanställning om ni inte har avtalat om något annat. Om anställningen ska vara tidsbegränsad bör det framgå av ett skriftligt avtal för att det ska gälla.

Share this post