Innehållsförteckning
På vilket sätt påverkar socker kroppen?
Hjärtat och blodkärlen. Den som får i sig mycket socker har en ökad risk för högt blodtryck och höga kolesterolvärden. Dessutom ökar risken för övervikt och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdom samt typ 2-diabetes.
Varför gillar vi godis?
Hjärnan trubbas av. Eftersom hjärnan är bra på att lära sig nya vanor och ovanor – speciellt om dessa även ger en stimulans i form av endorfin och dopamin – så är det väldigt enkelt att snabbt dämpa suget med godis, kaffebröd eller läsk.
Vad gör socker med hjärnan?
– Socker påverkar mest fetma och aktivitetsnivå. Det upptäcktes i USA på 1970-talet att hjärnan aktiveras av stora mängder socker, och man såg ett samband mellan stora mängder socker i koncentrerad form och hyperaktivitet, typ adhd. Största boven är läsk, som tas upp direkt av kroppen.
Varför tycker vi om sött?
Människan älskar sött. Sött står för något positivt, det ger energi och belöning. Det hela startar när sockret når sina receptorer på tungan och i gommen. Receptorerna skickar signaler till hjärnans primära smakcenter, som tolkar smaken.
Vad händer med socker som kroppen inte förbrukar?
När blodet innehåller för mycket glukos kan insulinet inte fungera normalt, det vill säga få cellerna att släppa in sockret. Vi säger då att kroppen har blivit insulinresistent, men det är faktiskt inte insulinets fel. Det verkliga problemet är att cellerna översvämmas av socker.
Vilka sjukdomar och hälsoproblem kan en hög sockerkonsumtion leda till?
Enligt Vårdguiden 1177 (2016) kan barnfetma leda till följdsjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, svårigheter med sömn, hormonrubbningar, fettlever och cancer.
Kan man få en sockerkick?
Resultatet visar att ingenting tyder på att sockerkickar existerar, och att socker inte har någon positiv inverkan på energi, humör eller prestationsförmåga, oavsett mängd och kvalitet. I stället anser forskarna att man snarare får en sockerkrasch – de som äter socker blir tröttare än de som inte äter socker.
Får man Sockerkick av godis?
Forskarna menar att man snarare får en ”sockerkrasch”. Man blir nämligen mindre alert efter att ha konsumerat något sött. Genomgången visade att: socker inte påverkar humöret positivt, oavsett mängden eller kvaliteten på socker.