Populära

Vad ar Giktartrit?

Vad är Giktartrit?

Giktartrit kännetecknas av en plötsligt påkommen, intensiv smärta (ofta nattetid), rodnad och svullnad av leden och omkringliggande vävnader. Gikt kan drabba vilken led som helst i kroppen eller flera leder samtidigt (polyartikulär gikt), men drabbar oftare leder i nedre extremiteter där kroppstemperaturen är lägre.

Hur länge varar ett Giktanfall?

plötslig och intensiv smärta i en led, ofta i stortån men gikt kan uppstå i vilken led som helst. Den akuta smärtan varar vanligtvis i fyra till tolv timmar. att området blir varmt, svullet och gör mycket ont även vid lätt beröring. en obehagskänsla i leden som kan vara i några dagar upp till några veckor.

Varför får man portvinstå?

Anledningen till det är inte känd, men några idéer som förts fram är att det kan bero på vätskebrist, lägre kroppstemperatur eller hormonförändringar under sömnen. Den drabbade leden kan bli röd, öm och svullen. Om det drabbar stortåns inre led brukar man kalla det portvinstå eller podager.

Är det farligt med gikt?

Men i själva verket är gikt en långt större hälsorisk. Giktanfall och ständigt höga giktvärden betyder att kroppen hela tiden befinner sig i ett inflammatoriskt tillstånd. Det ökar risken för hjärt- och kärlhändelser, alltså risken för att till exempel få hjärtinfarkt eller stroke.

Är gikt en reumatisk sjukdom?

Gikt skiljer sig från andra reumatiska sjukdomar genom att det faktiskt finns en ’botande’ behandling där man med medicin kan sänka halten av urinsyra. Genom att uppnå ett målvärde för urinsyran och sedan med kontinuerlig övervakning behålla värdet över tid får patienten en bestående symptomfrihet.

Kan gikt sätta sig i knät?

Det första symptomet vid gikt är vanligen en akut ledinflammation i stortåns grundled. Senare kan även andra än tårnas leder drabbas, främst knä-, vrist- och fingerlederna. En kronisk sjukdom ger bestående ledskador och ansamling av uratkristaller i mjukdelarna (tofi).

Kan man dö av gikt?

Gikt kan också leda till att kristaller av urinsyra bildas i njurarna så att de fungerar sämre. Men risken för att njurarna ska ta skada av enbart gikt är liten. Man brukar då även ha andra sjukdomar som skadar njurarna samtidigt, till exempel diabetes eller högt blodtryck.

Kan man bli frisk från gikt?

Gikt är behandlingsbar och den är också möjlig att förebygga – det finns ingen anledning alls att lida i onödan. Det är viktigt att du som har gikt får en diagnos, behandling och läkemedel för att förebygga giktanfall. Gikt kan vara mycket smärtsam, men det finns behandling och den går att bota.

Vad är Purinrik mat?

Purinrik mat kan bidra till att halten av urinsyra höjs. Det finns t. ex. mycket purin i inälvsmat, skaldjur, rött kött och öl.

Share this post