Allmänning

Varfor far man blasor pa huden nar man solar?

Varför får man blåsor på huden när man solar?

Har du bränt dig blir huden röd, varm och svider. Det kan även bildas blåsor. Har du fått soleksem får du små röda prickar, knottror eller blåsor som kliar mycket. Ofta blir det flammiga partier på huden.

Är soleksem farligt?

Det är viktigt att komma ihåg att soleksem inte är farligt men upprepad exponering för starka solstrålar i längden gör att risken att drabbas av hudcancer ökar – oavsett solallergi eller inte. Vem får soleksem? Alla kan utveckla soleksem, barn som vuxna.

Varför får man Vätskeblåsor?

Det kan bero på en infektion eller att du har skadat dig i munnen, men ofta går det inte att veta vad besvären beror på. Risken för att få blåsor och sår i munnen ökar om du har muntorrhet under en längre tid eller använder vissa läkemedel. Du kan ha besvär i munnen under kortare eller längre tid.

Kan man vara i solen vid förkylning?

En lättare förkylning utan feber, halsont eller värk i kroppen behöver inte hindra dig från att motionera normalt. Men om du har en kraftigare förkylning med feber, bör du stanna hemma och avstå från motion eller idrott tills du är feberfri och känner dig pigg igen.

Hur väljer man rätt solskydd?

Det är viktigt att välja en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. SPF betyder att solkrämen skyddar mot UVB-strålar. För optimalt skydd ska du leta efter en liten ring som det står UVA i, det betyder att minst en tredjedel av skyddet är mot UVA-strålning.

Får vita fläckar när jag solar?

Vitiligo är en ofarlig sjukdom som ger ljusa, nästan mjölkvita, fläckar på huden. Det kan uppstå på enstaka eller flera ställen på kroppen, och de ljusa fälten blir ofta större med tiden. Vitiligo kan drabba människor av alla hudtyper men syns mer på mörk eller solbränd hy.

Vad göra åt solskadad hud?

Ibland passar det bäst med en behandling som kallas fotodynamisk terapi, PDT. Då smörjs fläckarna först med en kräm, som gör de förändrade cellerna mer känsliga för infrarött ljus. Efter några timmar belyses området med infrarött ljus. Det kan göra ont i samband med belysningen, men hur ont det gör kan upplevas olika.

När får man färg av solen?

Sola i skuggan för att vänja huden och för att inte bränna dig. Du får fortfarande färg och blir brun eftersom även i skuggan utsätts du för 50% solens UV-strålar. Undvik eller var försiktig mellan klockan 11.00 – 14.00. Mellan vissa tider på dagen är solen extra stark och skadlig.

Share this post