Blogga

Vad hander om blindtarmen spracks?

Vad händer om blindtarmen spräcks?

Ofta beror det på att något täpper till öppningen mellan bihanget och blindtarmen. Trycket ökar i bihanget när öppningen täpps till. Det kan göra att bihanget infekteras av virus eller bakterier. Då svullnar bihanget upp och det bildas var inuti det.

Var sitter blindtarmen bild?

Blindtarmen används i dagligt tal som namn på ett litet bihang som sitter på första delen av tjocktarmen. Bihanget är som en fingerformad ficka som sitter på tjocktarmen, långt ner på den nedre högra sidan av buken under naveln. Egentligen är blindtarmen namnet på den del av tjocktarmen (cecum) som bihanget sitter på.

Hur länge kan man gå med inflammerad blindtarm?

Ibland kan blindtarmen brista på grund av inflammationen och då behöver du vård snabbt – brusten blindtarm kan leda till bukhinneinflammation. Barn under 7 år och personer över 70 år drabbas oftare än andra. Om blindtarmen har brustit kan smärtan komma och gå eller till och med försvinna i några minuter eller timmar.

Varför har jag ont i vänstra sidan av magen?

Sjukdomstillstånd i äggstockarna kan orsaka smärtor långt ner, både på vänster och höger sida. Du som har ont på vänster sida kan även ha infekterade tarmfickor, då sitter värken ofta längre ner. Gasbildning till följd av IBS brukar göra ont på vänster sida högt upp, men även på höger sida.

Kan smärtan komma och gå vid blindtarmsinflammation?

Om blindtarmen har brustit kan smärtan komma och gå eller till och med försvinna i några minuter eller timmar. Den kommer sedan tillbaka, ofta värre än tidigare, med stigande feber.

Kan blindtarmsinflammation gå över av sig själv?

Blindtarmsinflammation brukar orsaka smärtor runt naveln och gör sedan ont i högra sidan av magen. Den så kallade smärtvandringen är typisk, men ibland kan symptomen vara diffusa. De flesta opereras snabbt och blir helt återställda efter en kort sjukhusvistelse.

Vad är Appendicitabscess?

En drygt 60-årig kvinna sökte sjukhusets akutmottagning på grund av kräkningar och smärta i buken. Hon undersöktes av en kirurg som konstaterade att patienten hade ont när hon rörde sig samt att det ömmade till höger i buken.

Kan man känna om mjälten är förstorad?

Mjältförstoringen kan variera hos en och samma person, och det kan också vara stora skillnader mellan olika personer med sjukdomen. Mjälten kan vara så förstorad att den känns långt ner mot ljumsken. Förutom obehaget innebär det stora risker att mjälten skadas, till exempel i samband med stötar och slag mot kroppen.

När är magont farligt?

Då bör du söka vård. Sök vård om du har ont i magen ofta eller om du har magsmärtor som inte ger med sig. Det gäller även om din avföring har varit annorlunda under en längre tid. Ofrivillig viktnedgång, svettningar, blod i urinen eller smärta när du kissar bör utredas.

Kan blindtarmsinflammation komma och gå?

Vad är bukhinneinflammation?

Inflammation i bukhinnan som följd av infektiösa, autoimmuna eller kemiska processer. Primär peritonit orsakas av infektion i bukhinnehålan via hematogen eller lymfatisk spridning, sekundär peritonit uppstår då ett organ i bukhålan brister eller efter abscess i intraabdominella organ.

Vad är peritoneal retning?

Vid upprepade palpationer kan det vara svårt att bedöma buken. Muskelförsvar kan tyda på peritoneal retning vilket är ett allvarligt symtom. Patienter som står på NSAID eller kortison har mindre muskelförsvar då inflammationen dämpas av medicinen. Muskelförsvar kan också saknas hos äldre på grund av mindre muskelmassa.

https://www.youtube.com/watch?v=OGcjEwWUalQ

Brusten blindtarm Då kan det ta tolv timmar från de första symtomen tills att blindtarmsbihanget brister. Brusten blindtarm kan ibland orsaka bukhinneinflammation. Det är vanligast hos barn under sju år och hos personer över 70 år.

Share this post