Allmänning

Vad innebar kronisk njursjukdom?

Vad innebär kronisk njursjukdom?

Kronisk njursjukdom är beteckningen på det tillstånd där man genomgår en gradvis och vanligen varaktig förlust av njurfunktionen med tiden. Detta sker vanligen över en period på månader och år. Kronisk njursjukdom indelas i fem stadier av ökande allvarlighetsgrad (se nedan). Stadium 5, den allvarligaste graden, innebär kronisk njursvikt.

Vad är orsakerna till kronisk njursvikt?

De vanligaste orsakerna till kronisk njursvikt är: njurinflammation. diabetes typ 1 och diabetes typ 2 som du har haft under en längre tid. kraftig åderförfettning. Mindre vanliga orsaker till kronisk njursvikt kan vara: Du har en ärftlig njursjukdom som till exempel polycystisk njursjukdom.

Vad är stadier av kronisk njursjukdom?

Stadieindelning av kronisk njursjukdom. Stadium 1: Lätt njurskada med normal eller ökad filtration. Den glomerulära filtrationshastigheten (GFR, ett mått på njurfunktionen) är över 90. Stadium 2: Lindrig nedsättning av njurfunktionen. GFR är 60-89. Stadium 3: Måttlig nedsättning av njurfunktionen.

Vilka sjukdomar kan drabba njurarna?

Kirurgiska njursjukdomar Till de kirurgiska sjukdomar som kan drabba njurarna hör njursten och cancer i njurarna. De kirurgiska sjukdomarna är nästan alltid ensidiga, det är bara den ena av de två njurarna som drabbas. Njursten och cancer går ofta att operera och det är vanligt att patienten blir botad av operationen.

Share this post