Allmänning

Vad ar en Gransyta?

Vad är en Gränsyta?

En viss förening kan anrikas (adsorberas) i skiktet eller så kan molekyler orientera sig på ett visst sätt. En viss mängd energi krävs för att bilda en gränsyta, och denna energiförändring kallas ytspänning, ett centralt begrepp inom ytkemin.

Hur påverkar tensider vattenmolekylerna?

Diskmedel, tvättmedel och tvål innehåller tensider som fäster sig vid vattenmolekylerna i ytan. Då kommer ytans vattenmolekyler längre ifrån varandra och ytan blir svagare. Metallföremålen sjunker då genom ytan. När man droppar diskmedel i vattnet, sprider tensiderna snabbt ut sig över vattenytan.

Vad är ytspänning enkelt?

Ytspänning är summan av de krafter som uppstår mellan molekyler vid gränsytan mellan faserna vätska och gas (fasgränsytan), till exempel mellan vatten och luft. Ytspänningen är en kraft som är riktad inåt mot vätskan, och ger därmed skenet av att ytan är svagt böjd (konkav) om den betraktas från sidan.

Hur kan man förklara ytspänning?

Ytspänning uppstår eftersom krafterna som håller ihop vattnets molekyler är så mycket starkare än krafterna mellan vattenmolekyler och molekyler i luften. Vattenmolekylens laddning är ojämnt fördelad. Syret är negativt laddad medan änden med de två väteatomerna är positiv.

Är tensider farligt för miljön?

Tensider/ytaktiva ämnen används i kosmetiska produkter och många tensider är giftiga för vattenlevande organismer. Det är därför relevant att säkra att de inte ansamlas i miljön.

Vad är anjoniska tensider?

Anjoniska tensider är negativt laddade, medan katjoniska i sin tur är positivt laddade. Nonjoniska i sin tur är oladdade och zwitterjoniska kan vara både positivt och negativt laddade. En sak har de gemensamt, de finns som tillsats i rengöringsprodukter eftersom de löser fett och smuts.

Varför bryts ytspänning?

Den starka bindningen mellan vattenmolekyler får en vattenyta att bli som en seg hinna. Det beror på att vattenmolekyler som finns vid ytan inte kan binda sig uppåt, mot luften, eftersom luft består av opolära molekyler. I stället binder sig vattenmolekylerna enbart åt sidorna och nedåt.

Är ytspänning kemi?

Med ytspänning menas allmänt summan av de krafter som uppstår mellan molekyler vid gränsytan mellan en vätska och en gas. Ett bra exempel på ett ämne med stor ytspänning är vatten. Vattenmolekylerna dras mycket starkt mot varandra.

Share this post