Allmänning

Vad ar Genspridning?

Vad är Genspridning?

Med genspridning avses allt ifrån fysisk spridning av individer, frön, pol- len, etc., till att introducerade gener, genom hybridisering och efterföljande återkorsning, införlivas i vilda populationers genförråd (s.k. introgression).

Vilka nackdelar fördelar kan det finnas med genmodifierade växter?

Genmodifierade grödor (GM-grödor) kan bidra till större skördar och högre inkomster för bönderna, men de kan också sprida sig till ekologiska åkrar och förstöra de skördarna. Samtidigt genomförs det inte tillräckliga riskbedömningar innan GM-grödor godkänns på marknaden.

Finns det risker med GMO?

Om Sverige börjar odla genmodifierade grödor som raps, sockerbete och majs kan det leda till negativ påverkan på växt- och djurlivet. Det finns också risk för att ogräs blir resistenta mot bekämpningsmedel. Det visar en utredning som läggs fram om några veckor.

Vad är bra och dåligt med GMO?

Användning av GMO Fördelen med detta är odlaren inte behöver använda bekämpningsmedel mot insekter som när man odlar vanliga – konventionella – växter. Ett annat exempel är att man bygger in motståndskraft mot sjukdomen brunröta i potatis och på så sätt minskat behovet av bekämpningsmedel.

Vilka för och nackdelar ser du med GMO?

Genmodifierade växter kan göras resistenta mot angrepp från insekter, bakterier och virus. I dessa fall kan man minska användningen av farliga bekämpningsmedel, vilket är bra för miljön. Genmodifierade grödor skulle kunna bli nyttigare än sitt ursprung, då man kan få grödan att producera högre halter av nyttiga ämnen.

Varför vill vi Genmodifiera växter?

I USA finns grödor som är genmodifierade och tåliga mot ogräs vilket gör att bönderna slipper plöja marken som i sin tur minskar växthuseffekten, jorderosionen och ökar mullhalten.

Hur påverkar GMO växter?

Eventuella risker med att odla genetiskt modifierade växter beror på vilken GMO som odlas, vilken miljö den odlas i och vilket sätt den odlas på. Miljörisker kan exempelvis handla om att andra organismer påverkas negativt, som till exempel insekter.

Share this post