Rekommendationer

Vad ar Fokala anfall?

Vad är Fokala anfall?

Fokala anfall där du helt eller delvis förlorar medvetandet sprids till lite större delar av hjärnan så att medvetandet påverkas. Det kan medföra att du blir avskärmad, inte uppfattar omgivningen och inte minns anfallet.

Vad är funktionella anfall?

Bakgrund. Med termen Funktionellt neurologiskt tillstånd avses ett neurologiskt besvär som inte beror på störningar i hjärnans aktivitet eller andra neurologiska sjukdomstillstånd. De vanligaste funktionella symptomen som förekommer inom neurologin är Psykogena icke-epileptiska anfall.

Kan man avbryta ett epilepsianfall?

Om ett anfall inte går över på fem minuter kan det vara skadligt varför man behöver bryta det akut med hjälp av läkemedel. Många med epilepsi behöver medicinera hela livet, medan det går över hos andra. Vid svår epilepsi kan man ibland operera hjärnan.

Vad är Psykogena?

Psykogena icke-epileptiska anfall (psychogenic non-epileptic seizures; PNES) utgörs av episoder av motoriska/sensoriska symtom eller andra symtom som liknar och kan förväxlas med epileptiska anfall, men som inte orsakas av kortikal epileptisk anfallsaktivitet [1].

Vad är Postiktal fas?

Den kloniska fasen följs vanligen av en postiktal fas med uttalad trötthet och/eller konfusion, som kan vara enstaka minuter eller upp till flera timmar. I samband med tonisk-kloniska anfall förekommer ibland laterala tungbett och urin- eller faecesavgång. Muskelvärk är vanligt efter tonisk-kloniska anfall.

Hur mår man efter ett epilepsianfall?

Hen kommer inte heller ihåg händelsen efteråt. Det kan också förekomma oändamålsenliga rörelser (sväljningar, handrörelser) under anfallet. Vid generaliserad epilepsi kan symtomen vara våldsamma: patienten förlorar medvetandet och kroppen krampar. Hen kan bita sig i tungan och släppa urin eller avföring.

Kan man få hjärnskador av epilepsi?

Den vanligaste orsaken till hjärnskadan hade varit fall på samma plan eller fall från en höjd. Epilepsi var vanligare hos dem som ådragit sig hjärnskadan på detta sätt. Dödligheten var också högst bland dem.

När växer epilepsi bort?

Barn i olika åldrar har olika slags epileptiska symtom. Misstanke om epilepsi, noggrannare typbestämning av epilepsi och behandling av epilepsi hör till specialistläkare inom barnneurologi. Upp till över hälften av dem som insjuknat i epilepsi som barn kan bli av med epilepsin och växa upp till fullt friska vuxna.

Share this post