Ny

Vad stimulerar insulinfrisattning?

Vad stimulerar insulinfrisättning?

Inkretinerna stimulerar insulinfrisättningen och hämmar frisättningen av glukagon och sänker på så sätt blodsockret. Inkretinerna har även andra effekter i kroppen. Påverkar mättnadskänslan och fördröjer magsäckstömningen varför de inte leder till viktökning.

Vad stimulerar insulinproduktionen?

– Gammaaminosmörsyra tycks kunna skydda beta-celler mot dessa immunangrepp och stimulera befintliga insulinproducerande celler att föröka sig. Ämnet verkar även kunna omprogrammera andra celltyper i bukspottkörteln att utvecklas till beta-celler, förklarar Per-Ola Carlsson.

Vad är metabolism på svenska?

Metabolism – ämnesomsättning – handlar om kroppens kemiska reaktionsvägar för att exempelvis omsätta näring till energi, byggstenar och slaggprodukter, att reglera utsöndringen av hormoner och att bryta ner intagna läkemedel till verksamma beståndsdelar.

Varför ska man använda en Sticksäkrad Pennkanyl till insulinpennan?

Det finns ett EU direktiv från 20130501 som syftar till att förebygga stick och skärskador. Om det finns sticksäkra produkter ska de användas. I Arbetsmiljöverkets föreskrift 2012:7, § 8a står det att när man i sitt arbete ger andra insulin och inte använder sticksäkra kanyler så uppfyller man inte kravet.

När du påbörjar en ny insulinpenna ska du skriva ett datum på den vilket datum?

Den insulinpenna eller de ampuller du använder ska du ha i rumstemperatur. Skriv gärna upp vilket datum du satt in en ny ampull i insulinpumpen eller flergångspennan, eller när du börjat med en ny förfylld insulinpenna, för att hålla koll på hur länge du använt insulinet.

Vilka faktorer kan utlösa diabetes?

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Du som har övervikt eller fetma har ökad risk för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Var går gränsen för diabetes?

Diabetes talar man om när fasteblodsockret (fP-gluc) på morgonen är ≥ 7,0 mmol/l på två olika dagar eller om blodsockret vid blodsockertest överskrider värdet 11,0 mmol/l.

Vad händer i cellen vid diabetes?

Vid typ 1-diabetes angriper och förstör kroppens immunsystem de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln, vilket på sikt leder till total insulinbrist. Varför immunsystemet angriper och förstör de egna insulinproducerande cellerna vet man inte.

Share this post