Allmänning

Vad ar torticollis?

Vad är torticollis?

Torticollis betyder vriden hals och kännetecknas kliniskt av en felställning där barnet håller sitt huvud sidböjt åt ett håll och roterat åt motsatt håll. Torticollis är ett samlingsnamn för en mängd olika tillstånd, medfödda eller förvärvade.

Hur ser en skalle ut?

Hos en vuxen individ består kraniet av 29 stycken ben. Fjorton av benen finns i ansiktet och åtta i huvud- och hjärnskålen. Benen i skallen hålls ihop av sicksaksformade stela leder, så kallade suturer. Vid tinningarna finns mellanörats sex ben.

När försvinner platt bakhuvud?

På bara ett par veckor kan små barn utveckla platt eller sned skallform. Vanligast är lägesbetingad skallasymmetri som beror på att barnet ligger länge, ensidigt och på hårt underlag. Som tur är kan lägesbetingad skallasymmetri också minska eller försvinna på ganska kort tid med rätt behandling och total avlastning.

Är torticollis farligt?

Torticollis är en relativt vanlig åkomma hos små barn. Den är inte farlig och den går att bota. Ju tidigare vi upptäcker och behandlar den, desto mindre är risken för att barnet ska få några besvär i framtiden av sin torticollis. Man kan likna torticollis vid en slags ”nackspärr”.

Hur vanligt är torticollis?

Förekomsten av torticollis är 0,4-1,9% av alla barn (3). Torticollis är latin och sammansatt av tortus som betyder sned och collis som betyder hals. CMT innebär en ensidig felställning av huvudet, primär orsak är en förkortning av muskulus Sternocleidomastoideus (1,4,5).

Hur många fontaneller har man?

En fontanell (latin: fonticulus) är, i människans anatomi, bindvävstäckta luckor i nyföddas kranium. Två större fontaneller finns på hjässan respektive i nacken och två par mindre fontaneller förekommer lateralt på kraniets bägge sidor.

Hur många typer av öppningar finns det i människans huvud?

I människans skelett består den vuxna individens kranium normalt av 29 ben. Förutom underkäken (mandibula) sitter benen ihop i sicksackformade, styva leder som kallas bensuturer….Skallben.

Svenska Latin Antal
Tungben os hyoideum 1
Hammaren malleus 2
Städet incus 2
Stigbygeln stapes 2

Hur länge kan bebis huvud bli platt?

Asymmetrisk form på huvudet är vanligt och förekommer hos så många som en femtedel av alla spädbarn [1]. I de allra flesta fall beror en deformering av bakhuvudet under de första levnadsmånaderna på att barnet ligger på rygg, vilket brukar kallas lägesbetingad skalldeformitet.

Vad gör man åt Torticollis?

Behandling: Behandlingen består av att stretcha/töja, men också att locka barnet att träna sin ”svagare” sida i olika lekar och aktiviteter i vardagen. Låt barnet ligga på mage när det är vaket – då minskar risken för att barnet ska få sned huvudform.

Hur vanligt är Torticollis?

Hur många fontaneller har en bebis?

Barns huvud och fontanell Mellanrummet mellan skallbenen kallas fontanell och skyddas av en stark hinna och hud. Barnet föds med två fontaneller – den större som känns högst upp på huvudet och den mindre som finns på bakre delen. Fontanellen är väldigt ömtåligt hos bebisar fram till 2 års ålder.

Hur länge bebis huvud formbart?

Små barns huvuden är mjuka och formbara, eftersom hjärnan behöver plats att växa. Det är under barnets 6 första månader som 85 procent av huvudets tillväxt sker. På bara ett par veckor kan små barn utveckla platt eller sned skallform.

Hur länge växer ett barns huvud?

Skalltillväxten speglar hjärnans tillväxt som är dramatisk under första levnadsåret med en genomsnittlig huvudomfångsökning på 12 cm från ett värde av cirka 35 cm vid födelsen. Andra året minskar ökningen drastiskt till knappt 3 cm.

Share this post