Innehållsförteckning
Hur uppstår svavel försurning?
Svavel från kol och olja ger surt regn Fossila bränslen innehåller en mindre mängd svavel. I samband med förbränning frigörs svavel i form av svaveldioxid (SO2). Om rökgaserna inte renas sprids svaveldioxid till atmosfären där den omvandlas till svavelsyra, vilket sänker pH-värdet.
Vad händer när man förbränner svavel?
Vid förbränning reagerar bränslets svavel med luftens syre och bildar svaveldioxid, SO2. Svaveldioxid oxideras vidare till svavelsyra, antingen genom reaktioner i vätskefas eller genom reaktioner i gasfas. Reaktionerna i vätskefas står för mellan 50-80 % av oxidationen under typiska atmosfäriska förhållanden.
Hur fungerar kalkning kemi?
Kalkningen görs genom att kalksten eller kalciumhydroxid, Ca(OH)2, tillsätts till vattnet vid upprepade tillfällen så att ett acceptabelt pH-värde bibehålls. Ofta är de försurade sjöarna kristallklara och man har svårt att tro att det är något fel med dem.
Vilka är de vanligaste orsakerna till försurning?
De ämnen som bidrar till försurningen är svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. De härrör från utsläpp framför allt från väg- och sjötrafik, värme- och elkraftverk, industrier samt jordbruk. Skogsbruk kan bidra till försurning, både genom tillväxt och skörd.
Vilken miljöpåverkan har svavelutsläpp från eldning av svavelhaltiga bränslen utan rening?
Svavelutsläppen påverkar även dricksvattnets kvalitet och skadar även kulturmiljöer då byggnader och hällristningar utsätts av korrosion på grund av svavlet. Utsläppen av SO2 till luft i Sverige sker till största del genom förbränning av svavelhaltiga bränslen som kol och eldningsolja.
Hur farligt är svavel?
I höga halter kan svaveldioxid orsaka andningsbesvär hos känsliga individer, såsom astmatiker. Svavelnedfall leder till försurning av mark och vatten. Detta påverkar även dricksvattnets kvalitet.
Vad händer vid kalkning?
Varför kalkar vi? Vi kalkar för att motverka de negativa effekter som försurningen har i sjöar och vattendrag. Målsättningen är att höja pH-värdet (lågt pH=surt) och att bevara eller återskapa det naturliga växt- och djurlivet. Länsstyrelsen ansvarar för kalkningsverksamheten, i nära samarbete med kommunerna.
Hur gör man kalkrik jord?
Den granulerade, kornade, kalken består av finmalet kalkstensmjöl som behandlats så att den bildar korn, vilket gör den enkel att hantera. Väl på marken löser den sig bra i jorden, vilket gör att den snabbt tas upp av gräset. Finkrossad kalk är något grövre och bryts därför ner långsammare, den är oftast billigare.
Vilka föroreningar orsakar försurning av marken?
Försurning av mark och vatten och övergödning av miljöer på land och i kustnära hav orsakas till stor del av samma föroreningar: svavel, kväveoxider och ammoniak. Försurningen orsakas främst av det luftburna nedfallet av svavel.