Ny

Vad for pH-varde har mat?

Vad för pH-värde har mat?

Syra-bas-balansen (pH-värdet) är en av kroppens viktigaste jämvikter. För att hålla en god balans i kroppen behöver vi äta cirka 75 procent basbildande mat och max 25 procent syrabildande mat. Basbildande mat har ett pH-värde över 7,0 och höjer kroppens pH-värde när det bryts ned i matsmältningen.

Vilka organ behöver olika pH-värden i kroppen?

Olika organ i kroppen behöver olika pH-värden. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt: pH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är pH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag.

Vilken pH-värde bör du ha innan du är försurad?

Din urin bör ha pH-värde 6,4 – 6,8. PH-värdena påverkas av vad du har ätit precis innan, men låga värden för saliven och/eller urinen kan vara en indikation på att du är försurad, även fast du inte kunnat testa syra/basbalansen i tarmarna. Det är vätejonkoncentrationen som bestämmer om något är basiskt eller surt.

Vad är pH-värdet på vätskan?

Man brukar skilja mellan ett surt, basiskt och neutralt pH-värde. Om värdet ligger mellan 0-6,9 är vätskan sur medan ett värde mellan 7,1 – 14 räknas som basiskt och 7 som neutralt.

Vad är pH-värdet i våra kroppar?

Våra kroppar består av olika vätskor med varierande pH-värden. PH-värdet anger koncentrationen av syra respektive bas i en specifik vätska. Syre- och basnivån syftar alltså på förhållandet mellan syra och bas i våra kroppar. Våra metaboliska processer fungerar som allra bäst när pH-värdet är lätt basiskt (7,4).

Vad är ett normalt pH-värde i magen?

Varje PH-värde har en bestämd funktion – i magen bör PH-värdet exempelvis vara lågt (och därmed alltså rätt surt) eftersom den sura magsyran bryter ner maten vi stoppar i oss. Ett normalt pH-värde bör ligga mellan 7,35 och 7,45.

Share this post