Blogga

Vad ar syftet med de nordiska naringsrekommendationerna NNR )?

Vad är syftet med de nordiska näringsrekommendationerna NNR )?

I de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt. Dessutom finns rekommendationer om hur mycket vi behöver röra på oss för att må bra, och hur mycket energi och näringsämnen vi behöver.

Vad är skillnaden mellan näringsrekommendationer och kostråd?

Näringsrekommendationer är inte samma sak som kostråd. Man kan säga att kostråd är en ”översättning” av näringsrekommendationerna till mat. Vi äter ju inte enstaka näringsämnen utan mat, som innehåller många olika näringsämnen.

Hur ska dessa näringsämnen fördelas utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer?

För barn under fyra år är det bra om frukt och grönsaker ingår i kosten varje dag, gärna vid varje måltid. Med stigande ålder ökas mängden successivt så att de vid fyra år äter cirka 400 gram. För barn över 10 år och ungdomar gäller samma rekommendation som för vuxna, det vill säga 500 gram frukt och grönt per dag.

Vad är kolhydrater för något?

Kolhydrater är samlingsnamnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. De förekommer i livsmedel av väldigt olika karaktär – allt ifrån läsk, saft och strösocker till bröd, pasta, fullkornsflingor och grönsaker.

Vad menas med energibehov?

Energibehov. För att upprätthålla kroppsvikten krävs balans mellan intag och förbrukning av energi. Energiutgifterna består i huvudsak av två delar. Dels basal energiåtgång för att hålla kroppstemperaturen och för andra basala funktioner såsom att försörja organen med energi.

Hur mycket ska en 20 åring äta?

Kaloribehov referensvärden (kvinnor)

Kvinnor Låg* Hög*
18-30 år 2000 2500
31-60 år 1800 2400
61-74 år 1700 2200

Vilka kolhydrater är bra att äta?

– Pasta, ris, potatis och vitt bröd är exempel på tomma kolhydrater som inte tillför kroppen något utöver kort mättnad och snabb energi. Äter du i stället linser, rotfrukter och bönor får du i dig kolhydrater fulla med vitaminer och mineraler som är mycket bättre för kroppen.

Vilka olika typer av kost finns det?

Till grundkoster räknas SNR-kost, A-kost (Allmän kost) och E-kost (Energi- och proteinrik kost). Kosterna ska ge lika mycket energi per portion men skiljer sig åt vad gäller kolhydrat-, fett- och proteininnehåll vilket gör att portionsstorlekarna varierar. SNR-kosten har störst volymer och E-kosten minst.

https://www.youtube.com/watch?v=81p8e-iG2ys

Share this post