Blogga

Hur fungerar ljusterapilampa?

Hur fungerar ljusterapilampa?

En ljusterapilampa är en lampa som imiterar dagsljus. Lamporna har en hög luminans som mäts i lux, där lux lite enklare beskrivet är hur mycket av ljuskällans ljus som träffar en viss yta. Ju längre bort ljuskällan är från ytan, desto mer sprids ljuset och desto mindre ljus träffar ytan.

Vad händer om man inte får dagsljus?

Dagsljus har positiva effekter på sömnens mönster, längd och kvalitet. Under dagtid ger dagsljusexponering ökad vakenhet, mildrar depression och stärker den kognitiva förmågan vid uppgifter som kräver hög uppmärksamhet. Ljusbrist under vintertid och på dagtid ökar hälsobesvär.

Varför är det viktigt med ljus på morgonen och förmiddagen?

– Ljuset gör att man genast blir piggare på morgonen och det ger också en signal till vår dygnsrytm som gör att det blir lättare att somna på kvällen.

Hur går ljusterapi till?

Ljusterapi går ut på att man utsätts för kraftigt ljussken under en längre tid, antingen via en ljusbox eller i ett ljusrum (ljusterapirum). Ljusrum finns på flera sjukhus i Sverige.

Får man D vitamin av ljusterapi?

Ljusterapi stimulerar Vi får i oss vitaminet antingen med mat eller genom solljus. Utan D-vitamin kan immunförsvaret inte aktiveras. Regelbunden användning av ljusterapi kan stimulera produktion av D-vitamin i huden, också under de mörka årstiderna när D-vitaminbrist är som mest påtaglig.

Varför är det viktigt med dagsljus?

Tillgång till dagsljus har stor betydelse för vår hälsa eftersom det styr viktiga funktioner i kroppen som till exempel sömn, stresstålighet och förmågan att lära nya saker. De allra flesta svenskar får för lite dagsljus. Särskilt om man jobbar inomhus och tillbringar mycket tid framför skärmar.

Hur använder vi våra kunskaper om ljus i vår vardag?

Med en rätt belysningslösning kan vi se till att den biologiska klockan håller takten, speciellt under årets mörka månader, i rum med begränsad tillgång till dagsljus.

Share this post