Trendig

Kan man fa foljdsjukdomar av baltros?

Kan man få följdsjukdomar av bältros?

Bältros komplikationer kan leda till långvariga hälsoproblem. Den vanligaste komplikationen är postherpetisk neuralgi (PHN) med svår smärta i det läkta området som kan kvarstå i månader eller till och med år. 20 % av bältrospatienter över 60 års ålder utvecklar PHN.

Hur vanligt är det att man får bältros flera gånger?

Bältros kan uppstå hos alla som har haft vattkoppor, men det uppstår inte hos alla. Det är vanligast att få bältros om du är över 50 år. Barn kan också få bältros men det är ovanligt. Du kan få bältros mer än en gång, men det är också ovanligt.

Kan bältros vara dödligt?

Plötslig och återkommande smärta kan vara bältros. En virussjukdom som vanligen drabbar människor över 50 år och som i värsta fall kan ge men för livet.

Vilken medicin är bäst mot bältros?

Till personer över 50 år rekommenderas behandling om den sätts in tidigt (inom 72 timmar från första blåsan) i sjukdomsförloppet.

  • Ge valaciklovir (Valtrex, Valaciclovir) 1 g x 3 i 7 dagar.
  • Alt. aciklovir (Aciclovir, Zovirax) 800 mg x 5 i 7 dagar.
  • Alt. famciklovir (Famvir) 500 mg x 3 i 7 dagar.

Hur länge kan man vara sjuk i bältros?

Smärtan vid bältros kan vara kraftig, men brukar avta inom ett par veckor. Efter ytterligare en vecka torkar blåsorna och sårskorporna faller av. Då har bältrosen läkt ut, men smärtan kan finnas kvar i flera månader. Äldre personer har ofta ont under ännu längre tid.

Hur länge kan man ha ont av bältros?

Smärta är ofta det första symtomet på bältros och upplevs olika från person till person. Det är inte ovanligt att smärtan är påtaglig och intensiv. Smärtan brukar klinga av efter ungefär en vecka, men vissa personer har smärtor i flera veckor eller ännu längre. Risken för att smärtan blir långvarig ökar med åldern.

Är bältros återkommande?

Ungefär 20 % av befolkningen drabbas någon gång av bältros. Sjukdomen och dess komplikationer är vanligare hos äldre och hos personer med nedsatt immunsvar. Enstaka personer får bältros upprepade gånger under livet. 10-20 procent av alla med bältros drabbas av postherpetisk neuralgi.

Varför bältros flera gånger?

När vi blir äldre kan viruset bli aktivt igen och vandra längs nerven ut mot huden igen. Väl där orsakar viruset en ny infektion, men inte vattkoppor utan bältros. Det kan hända i situationer då immunförsvaret är kraftigt försvagat, men de flesta som får bältros är fullt friska.

När är bältros som värst?

Det är en vanlig virussjukdom som kan drabba människor i alla åldrar, men är vanligast hos personer över 50 år. Risken för bältros ökar med åldern eftersom immunförsvarets förmåga att skydda sig mot infektioner avtar med stigande ålder.

Vad är PHN?

En vanlig komplikation är postherpetisk neuralgi (PHN) med nervsmärta som kvarstår mer än tre månader. PHN drabbar drygt tio procent av dem som får bältros. En person som aldrig haft vattkoppor har inget vilande vattkoppsvirus i kroppen och kan därför inte få bältros.

Hur lång tid tar det för bältros att läka?

Bältros försvinner oftast av sig själv. Blåsorna brukar oftast försvinna inom 1-2 veckor. Det är däremot större risk att besvären sitter kvar längre desto äldre du är. Det är inte farligt att ha bältros men för att lindra besvären finns det saker man kan göra på egen hand.

Share this post