Blogga

Hur manga ar Palsdjursallergiker?

Hur många är Pälsdjursallergiker?

Ungefär sju procent av alla barn har pälsdjursallergi och nästan hälften av alla i befolkningen har pälsdjur hemma. Vanligast är allergi mot katt eller hund. Drygt var tionde svensk har allergi mot katt och näst efter björkpollen är katt den vanligaste orsaken till allergi med besvär från luftvägarna.

Kan man ha djur trots allergi?

Att leva med djur ökar dock inte risken för allergi – det är snarare tvärtom. Om man tidigt i livet har ett pälsdjur i hemmet kan det faktiskt skydda mot allergi. Däremot ska man undvika kontakt med djuret om man väl har utvecklat en allergi, detta eftersom man i värsta fall kan utveckla astma.

Vilken kattras passar allergiker?

Allergivänliga katter Raser som sibirisk katt, ragdoll och rex brukar sägas vara mindre allergiframkallande än andra kattraser. Men ingen ras är helt allergifri och generellt sett går det inte att rekommendera en specifik ras till människor som har allergi.

Finns det allergifria kaniner?

Katt, hund och häst är de djur som vi oftast blir allergiska mot. Näst efter björkpollen är katt den vanligaste orsaken till allergi med besvär från luftvägarna. Drygt var tionde person har allergi mot katt. Du som har smådjur som marsvin, mus, råtta, kanin eller hamster kan få allergi.

Hur många är allergiska mot pollen?

I Sverige har cirka 30 procent av befolkningen pollenallergi. Vid pollenallergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen bildar då allergiantikroppar och du utvecklar en känslighet.

Hur många har en allergi?

Det finns ingen exakt siffra på hur stor del av Sveriges befolkning som har allergi, men det brukar uppskattas till drygt 30 procent, det vill säga närmare tre miljoner människor.

Finns det helt Allergifria hundar?

Det finns inga allergifria hundraser, men det finns hundar som allergiker reagerar mindre på. Den som är allergisk mot hundar reagerar på allergener i hundens hud eller saliv och mängden allergener kan variera hos olika hundraser och mellan olika individer inom en hundras.

Kan man ha katt om man är allergisk?

Vissa raskattföreningar förmedlar kontakter till så kallade ”testhem” där allergiker kan träffa olika katter för att se om de får någon allergisk reaktion innan de skaffar en egen. Det allmänna rådet är dock att undvika att skaffa katt om du vet om att du är allergisk.

Vilka blommor är bra för allergiker?

Vill man vara försiktig med pollenväxter kan man prova växter med fyllda blommor såsom krysantemum, aster, ringblomma och gerbera. Det har visat sig att dessa växter har betydligt mindre pollen och vållar därmed mindre besvär.

Vilken Kaninras är mest allergivänlig?

Om du letar efter en ras som är bra för allergiker väljer många istället rexkaniner. Om du, eller någon i din familj, är allergisk mot kaninpäls finns det saker du kan göra för att öka bekvämligheten för allergikern. Dessvärre finns det inga hypoallergena raser.

Share this post