Blogga

Kan vem som helst fa vitiligo?

Kan vem som helst få vitiligo?

Vitiligo kan komma i vilken ålder som helst, men det vanligaste är att symtomen börjar innan 30-årsåldern. Symtom på vitiligo är: Fläckar där huden tappat pigmentceller. De kan uppstå var som helst på kroppen, men vanliga ställen är runt munnen, ögonlocken, på händer och fötter, i armhålor, på knän och runt underlivet.

Vad triggar vitiligo?

Det kan till exempel vara diabetes, SLE eller sjukdomar i sköldkörteln. I huden finns pigmentceller, så kallade melanocyter. Dessa celler ger huden dess färg. De vita fläckar som uppkommer vid vitiligo beror på att pigmentcellerna där har blivit förstörda.

Kan diabetes ge utslag?

Ungefär en tredjedel av alla diabetiker drabbas någon gång under sitt liv av diabetesrelaterade hudbesvär, exempelvis klåda, eksem och rodnad. Däremot förekommer vanliga hudsjukdomar som atopiskt eksem inte oftare hos personer med diabetes än hos andra.

Kan man få klåda av diabetes?

Du kissar oftare och mer än vanligt. Du blir mer törstig. Du får förändrad eller försämrad syn och ser ofta dimmigt. Du kan få klåda och sveda i underlivet.

Vad har jag för utslag?

Alla hudutslag beror inte på virus. Det kan till exempel röra sig om insektsbett och läkemedelsreaktioner eller nässelutslag och eksem till följd av födoämnesallergi eller kontaktallergi. Bakterieinfektioner som exempelvis svinkoppor, scharlakansfeber och rosfeber orsakar också utslag.

Hur blir jag av med Milier?

För att få bort milier behöver de öppnas med en steril lansett eller nål. Därefter kan innehållet försiktigt klämmas ut. En liten vit kula kommer då ut och det lilla såret som blir efter öppningen läker fint på bara någon dag.

Varför får man klåda i underlivet vid diabetes?

Klåda i underlivet är en inte ovanlig åkomma för kvinnor med diabetes. Orsaken är att socker i urinen förändrar slemhinnornas pH-värde och därmed den kemiska miljön i slidan, vars försvar mot infektioner försämras när glukosvärdena ligger högt.

Hur många albinos finns det?

Uppskattningsvis finns de båda klassiska formerna av albinism hos 5 per 100 000 personer i Sverige. Det totala antalet personer i landet med de båda klassiska formerna av albinism beräknas uppgå till cirka 500 personer. Okulär albinism är vanligare bland män än kvinnor.

Share this post