Innehållsförteckning
Varför är kvicksilver farligt för miljön?
Hur påverkas miljön av kvicksilver? Kvicksilver (kemisk beteckning Hg) och de flesta föreningar där kvicksilver ingår är giftiga för djur och miljö. En del kvicksilver omvandlas i naturen till den extremt giftiga föreningen metylkvicksilver som kan tas upp av levande organismer.
Vad gör miljögifter med växter?
Miljögifterna kan därmed ge upphov till missbildningar men även påverka överlevnad och fortplantningsförmåga. Det finns många olika organiska miljögifter och deras inverkan på organismer varierar mycket. Olika ämnens effekter kan dessutom förstärka eller motverka varandra.
Vilka skador orsakar kvicksilver?
Effekter av kvicksilver I naturen kan kvicksilver omvandlas till den mycket giftiga formen metylkvicksilver som kan skada det centrala nervsystemet. När nervsystemet utvecklas är det som mest känsligt. Därför är det särskilt viktigt att skydda foster och små barn.
Hur mycket kvicksilver är farligt?
Det finns gemensamma gränsvärden inom EU för högsta tillåtna kvicksilverhalter i vissa livsmedel som säljs, bland annat fisk. Gränsvärdet för kvicksilver i dricksvatten är 1 mikrogram per liter. Utöver de EU-gemensamma gränsvärdena finns även nationella gränsvärden för kvicksilver i barnmat.
Vilka effekter kan miljögifterna få på oss och andra organismer?
Metaller kan vara skadliga för växter och djur om de förekommer i höga halter. De är grundämnen som finns naturligt i miljön, men på grund av exempelvis gruvdrift och avfallsförbränning så cirkulerar metallerna i ekosystemet och risken finns att levande organismer, inklusive människan, kan drabbas av skador.
Vad händer om ett miljögift kommer ut i naturen?
Spridningen sker via luft och vatten, men också via produktion, konsumtion och handel. Innehållet i varor och produkter bidrar till spridning i miljön, både under den tid vi använder dem och när de sedan blir avfall. Växtskyddsmedel för jordbruk och trädgårdsodling sprids via vattendrag, nederbörd och luft.