Allmänning

Vad finns i mellanhjarnan?

Vad finns i mellanhjärnan?

Mellanhjärnan kan delas in i fem strukturer:

  • Talamus, även kallad synhögen.
  • Hypotalamus, som håller de pariga vårtkropparna (corpora mamillaria) samt hypofysstjälken och hypofysens baklob.
  • Epitalamus, som håller tallkottkörteln (även kallad epifysen) samt habenula.
  • Subtalamus, eller ”ventrala talamus”.

Vilken anatomiska struktur är det överordnade kontrollerande centrum för autonoma nervsystemet?

Hypothalamus funktion: länk mellan endokrina o nervsystemet o kontrollerar direkt/indirekt de flesta endokrina körtlarna. Fungerar även som ett överordnat, kontrollerande centrum f autonoma nervsystemet o har en central roll i regleringen av kroppstemperaturen.

Vad är funktionell delen av hjärnan?

Den funktionella delen av hjärnan benämns hjärnparenkym vilket omfattar nervceller och gliaceller. Hjärnan kontrollerar och koordinerar kroppsfunktioner som hjärtat, blodtryck, vätskebalans och kroppstemperatur och mentala funktioner som intellekt, känslor, minne och inlärning.

Vad är hålrum i hjärnan?

Hjärnan innehåller hålrum, så kallade ventriklar. De är fyra till antalet och bildar ett system som är vätskefyllt. Vätskan, som kallas cerebrospinalvätska, bildas centralt i hjärnan och cirkulerar sedan till hjärnans yta och till ryggmärgen.

Vad är hjärnans inre anatomi?

Hjärnans inre anatomi Basala ganglierna. Precis under hjärnbarken ligger grupper av nervceller samlade i så kallade kärnor. De kallas basala ganglierna och har till uppgift att bearbeta information från hjärnbarken och på så sätt styra start och utförande av rörelser.

Vad är en mänsklig hjärna?

Inuti varje människas huvud ligger en kopia av evolutionens kronjuvel – den mänskliga hjärnan. Det är den mest komplexa struktur som vi känner till. Den mänskliga hjärnan vägen runt 1,5 kilo och har mer än 100 miljarder nervceller som vardera kan skicka signaler till tusen andra celler med en hastighet av 300 km i timmen.

Share this post