Rekommendationer

Nar hamnar man i diabeteskoma?

När hamnar man i diabeteskoma?

Syraförgiftning (koma) Om en typ 1-diabetiker är utan insulin i mer än ett dygn fortsätter blodsockret att stiga och det läcker ut socker och ketoner (syror) i urinen. Insulinbristen resulterar först i syraförgiftning och till sist är medvetslöshet, koma, ett faktum.

Hur behandlas hypoglykemi när patienten har sänkt medvetande?

Behandling av ej fullt vaken patient:

  1. Tvinga aldrig i en medvetslös dryck – risk för aspiration.
  2. Ge i första hand intravenöst glukos 30 % (300 mg/ml) tills patienten vaknar (cirka 10-80 ml).
  3. Om ej fri venväg: Överväg intramuskulärt glukagon 1 mg (endosspruta).

Vad ska man göra vid diabeteskoma?

Pröva att smörja lite honung eller socker på insidan av kinden eller på tänderna. Ge inte något att äta eller dricka till en person som har blivit medvetslös. Ring 112 och lägg personen i stabilt sidoläge.

Vilka risker och komplikationer kan uppstå vid hypoglykemi lågt blodsocker och varför?

Du kan bli yr, aggressiv, förvirrad eller omtöcknad. Du tappar omdömet och kommer att förlora medvetande om nivån av blodsocker fortsätter att sjunka. Mycket låg blodsockernivå är ett livshotande tillstånd som kräver att kroppen omedelbart får socker. En medvetslös person måste få sprutor med socker direkt i blodet.

Vad menas med diabeteskoma?

Diabeteskoma (hyperglykemiskt koma) är ett mycket allvarligt tillstånd som uppkommer på grund av en relativ eller absolut insulinbrist hos personer med diabetes mellitus. Insulinbristen kan orsaka ett av två tillstånd: ketoacidos eller hyperglykemiskt hyperosmolärt syndrom (HHS), som i sin tur leder till koma.

Varför får patienten sänkt medvetande vid låg saturation?

Vanliga orsaker till sänkt medvetande är hypoxi, hyperkapni, cerebral hypoperfusion eller sederande/analgetiska läkemedel. Vid säkerställd/misstänkt påverkan av opioider och/eller bensodiazepiner övervägs intravenös tillförsel av naloxon respektive flumazenil, enligt gällande produktresumé/Fass-text.

Vad finns det för vanliga orsaker till att en person är Medvetandesänkt?

Orsaker till sänkt medvetandegrad Överväg även läkemedelsöverdos, ketoacidos eller lågt blodsocker (hypoglykemi) som möjlig orsak. Kontrollera alltid blodsockervärdet på en patient som har sänkt medvetande, oavsett om det är känt att patienten har diabetes eller inte.

Vad göra vid Insulinkoma?

Insulinkoma. Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Vad gör du om din kamrat är diabetiker och förlorar medvetandet?

Om den hjälpbehövande inte återhämtar sig på tio minuter eller om hen blir medvetslös, ring nödnumret 112. Om den hjälpbehövande inte vaknar, men andas normalt, placera hen i stabilt sidoläge för att trygga andningen. Ge inte en medvetslös person något att äta eller dricka.

Share this post