Blogga

Ar Brannasslan vanlig?

Är Brännässlan vanlig?

Brännässla är allmän över hela Nordeuropa, men förekommer även i övriga Europa, Asien, Nordafrika och som införd till Nordamerika. Den förekommer på kulturpåverkad kväverik mark i hela Sverige.

Var växer Brännässlan?

Brännässla (Urtica dioica) är en art i familjen nässelväxter. Arten är allmän över hela Nordeuropa, men förekommer även i övriga Europa, Asien, Nordafrika och Nordamerika.

Hur använder man nässlor?

Förväll nässlor Förväll i 2–3 minuter. Detta gör man för att få bort nitrater som belastar kroppen. Slå av vattnet med hjälp av ett durkslag. Nu kan du använda de förvällda nässlorna direkt i matlagning eller bakning, eller frysa in.

Vad är brännässla te bra för?

Inflammationshämmande. Inom medicinen används nässlan för att motverka tarmsjukdomar, då som te eller som soppa, berättar Zarah Öberg. Den fungerar även vätskedrivande, är bra mot problem i urinvägarna och verkar renande för blodet för den som har allergier eller läckande tarm.

Är nässla och brännässla samma sak?

Brännässla kan även förväxlas med etternässla, vilken inte heller är giftig utan kan användas på samma sätt som brännässlan. Etternässlan är dock ettårig och kommer därför först senare på sommaren. Plocka inte brännässlor på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar.

Vilken del på brännässlan bränns?

Brännässlan bränner med små luddiga hår som finns på hela växten. Besvären går vanligtvis över av sig själv, men du kan behöva lindra med till exempel kylbalsam.

Hur plockar man brännässlor utan att bränna sig?

Plocka späda nässlor, eller möjligen toppen på lite större nässlor (undvik de största) genom att knipsa av nässlorna med tummen och pekfingret. Genom att använda handskar slipper du att bränna dig. Många föredrar att använda sax eller kniv, men jag tycker att det är minst lika lätt att dra/knipsa av nässlorna.

Hur äter man brännässlor?

För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt.

Hur tar man hand om nässlor?

Undvik att plocka nässlor nära gödselstackar eftersom nässlorna kan lagra nitrater. Plocka späda nässlor, eller möjligen toppen på lite större nässlor (undvik de största) genom att knipsa av nässlorna med tummen och pekfingret. Genom att använda handskar slipper du att bränna dig.

Vad är Nässelpulver bra för?

Och vill du inte plocka är nässelpulver något för dig. Nässlorna innehåller hela 70 näringsämnen som till exempel provitamin A, C-vitamin, kalcium, kisel, magnesium, järn, zink, folsyra, flavonoider och essentiella aminosyror. Dessutom är de en källa till B-vitaminer i en lättupptaglig form för kroppen.

Vad är Nässelte bra mot?

Nässel te från Ekologisk odling, 125 g Te på nässla hjälper kroppen att driva ut gifter och verkar blodrenande. Sprängfyllda med mineraler och vitaminer, bland annat C-vitamin, järn och kisel. Ett te från brännässla är bra för sköra naglar och hår, kan lindra eksem, är milt utdrivande men kan även dämpa diareér.

Share this post