Frågor

Far man kora med krossad bakruta?

Får man köra med krossad bakruta?

Du behöver bara vindruta samt att du kan se åt sidan sidofram ruta eller ej. sidobakruta och bakruta kan vara igenlagd. Det enda tänkbara emot är att på moderna bilar är fram och bakruta delvis en bärande del.

Måste man ha en bakruta?

Ulf Fridvall säger att man måste ha god sikt både fram och bak. Däremot behöver man inte skrapa bakrutan om man har fungerande sidobackspeglar. Även lyset och registreringsskylten måste vara renskrapade för att man inte ska riskera böter. Och när det gäller oskrapade framrutor har han sett riktiga skräckexempel.

Vad kostar det att byta en bakruta?

PRISLISTA

FÖRSÄKRINGSBOLAG BYTE AV VINDRUTA STENSKOTTSREPARATION
Tre Kronor 1 500 kr 0 kr
Trygg Hansa 1 500 kr (750 kr med bilförsäkring Stor) 100 kr / stenskott (50 kr med Bilförsäkring Stor)
Vardia 1 500 kr 200 kr
Volvia 1 600 kr 200 kr

Får man köra med krossad sidoruta?

Kör inte med en söndrig vindruta – det kan till och med öka risken att skadas vid en kollision. Antalet skador på vindrutor ökar när vintern övergår till vår. Försäkringsbolagen ersätter tiotusentals söndriga rutor varje år.

Får man köra med trasig baklykta?

Enligt dessa kan en baklykta som saknas eller som är ur funktion motsvarar ett bötesbelopp på 1000 kr. Om en baklykta sakas eller är ur funktion under svåra ljusförhållanden motsvarar det dock istället ett bötesbelopp på 2000 kr (ordningsbot bilaga 02 till fordonsförordningen, nr 1.21 och 2.23).

Får man köra med trasig ruta?

Känner man inte för att byta ut rutan för att man själv inte störs av sprickan i rutan, kan man behöva göra det för att bilen annars inte blir godkänd i besiktningen. Om man har en spricka inom området där torkarbladen går, får man en anmärkning på bilprovningen.

Share this post